Απορία για την ζωή

Θα ξεκινήσω τις δημοσιεύσεις μου με κάτι που με απασχολεί τα τελευταία δύο – τρία χρόνια.

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει δημιουργός του Σύμπαντος. Δεν έχει σημασία αν θα τον ονομάσουμε Θεό, Φύση ή μια ομάδα παιδιών ενός πιο προχωρημένου πολιτισμού από τον δικό μας.

Με δεδομένη αυτή την προϋπόθεση δεχόμαστε ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε με κάποιους κανόνες και ενδεχομένως κάποιο σκοπό.

Ας πάμε τώρα στην ζωή του πλανήτη μας. Έχοντας δεχθεί ότι ο δημιουργός έχει κάποιους λόγους να δημιουργήσει την ζωή με τον τρόπο που αυτή υπάρχει και όχι με κάποιο άλλο, αυτονόητα μου δημιουργείται η εξής απορία στο μυαλό :

Γιατί επέλεξε στον αγώνα για την επιβίωση αυτόν το απόλυτα βάρβαρο τρόπο όπου ο θηρευτής (σαρκοφάγο) κυνηγά και φονεύει το θήραμα του (σαρκοφάγο είτε φυτοφάγο).

Το ότι εμείς οι άνθρωποι αναρριχηθήκαμε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και έχουμε την πολυτέλεια μόνο να φονεύουμε χωρίς να αποτελούμε πλέον την τροφή άλλων σαρκοφάγων δεν αλλάζει τα πράγματα

Δύο θα μπορούσε να ήταν οι δυνατές απαντήσεις

1)Ότι δεν μπορούσε, δεν είχε άλλη δυνατότητα ή επιλογή. Δηλαδή ότι ήταν μονόδρομος για την κατασκευή του. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να ομιλούμε για παντοδύναμο δημιουργό

2)Ότι με αυτό τον τρόπο αναγκάζει τα είδη, για να προστατευτούν και να επιβιώσουν να εξελιχθούν. Για σκεφτείτε τι θα γινόταν αν για παράδειγμα όλοι γεννιόμασταν με ενέργεια που θα μπορούσε να κρατήσει για 80 χρόνια χωρίς να χρειάζεται αναπλήρωση μέσω της τροφής. Θα λιαζόμασταν ακόμα στην ζούγκλα παρέα με όλα τα άλλα είδη που θα έκαναν το ίδιο για όσο χρονικό διάστημα είχαν την δική τους αυτόνομη ενέργεια. Επομένως αν τούτο ισχύει, δηλαδή ο απόλυτα βάρβαρος αυτός τρόπος έχει επιλεγεί για να αναγκάζει τα είδη να εξελίσσονται τότε βέβαια δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για έναν φιλεύσπλαχνο δημιουργό, αλλά για έναν δημιουργό που παίζει video game, ίσως μια παρέα παιδιών ενός ανώτερου πολιτισμού και με διαφορετικό χρόνο απο το δικό μας των οποίων το παιχνίδι αποτελεί την ζωή μας!

Advertisements

4 thoughts on “Απορία για την ζωή

 1. οπωσ και ναχουν τα πραγματα το σιγουρο ειναι οτι υπαρχι κατι τι ακριβως ειναι αυτο δεν θα το μαθουμε ποτε ……………..

 2. Θα διαφωνήσω ότι σίγουρα υπάρχει κάτι αλλά θα πώ ότι είναι πολύ πιθανό.
  Θα πώ όμως ότι σίγουρα δεν είναι τίποτα από όλα αυτά που ανακάλυψαν-φαντάστηκαν πριν 1500-2500 χρόνια και αποτελούν όλες τις θρησκείες σήμερα.

 3. εγω δεν μπορο να δεχτο τιν υπαρξι καπιου διμιουργου ουτε σε θεουσ πιστευω γιατι νομιζω ειναι πολι απλο αν δεχτο οτι υπαρχι θεοσ αμεσοσ πρεπι και να σκεφτο απο που ξεφιτροσε
  απο τιν αλλι ομωσ αν κιταξομε ολα αυτα τα πραγματα που βρισκοντε γυρομας στι γη και στο συμπαν ολοκληρο ειναι μελετιμενα με τιν παραμικρι λεπτομερια και σε καμια περιπτοσι δεν θα μπορουσε να λιτουργισι ι να διμιουργιθι ολο αυτο το σιστιμα εντελοσ τυχαια!!!!
  απο τι μια λιπον λεο οτι δεν μπορο να δεχτο καπιο διμιουργο και απο τιν αλι δεν μπορο να δεχτο οτι ολα αυτα εγιναν μονατουσ ειμαι σιγουροσ οτι κανισ δεν μπορι να δοσι μια λογικι εξιγισι στιν απορια μου εκτοσ απο το να μου πι τιν αποψιτου
  το πος εχι γινι στο συμπαν και το τι θα γινι αποδο και περα ειναι κατι που δεν θα το μαθουμε ποτε και δεν θα το μαθουμε γιατι δεν πρεπι να το μαθουμε δεν νομιζο να ειχε νοημα να ξεραμε το μελονμασ ασ πουμε
  μπορι να ζουμε πανο σε ενα παρα πολι ομορφο πλανιτι ομοσ ιζωη
  ειναι πολι σκλιρι ειναι φτιαγμενι ετσι που ο δινατοσ επιβιονι ο αδινατοσ πεθενι το κακο ειναι πολι πιο δινατο απο το καλο ι αντιλιπσι που ιπαρχι σιμερα ειναι οτι αν κανισ κατι καλο θα πασ στο παραδισο ελα ομοσ που ι πραγματικοτιτα ειναι το ακριβοσ αντιθετο στα ζωα το ενα τροη το αλο για να ζισι το ιδιο ειναι και με τουσ ανθροπουσ αν σε σκοτοσο και σου παρο τα λεφτα εγο ζο εσι πεθενισ με αυτο τον τροπο εχι διμιουργιθι ι ζοη και ετσι θα ειναι να το αλαξουμε δεν μπορουμε μονο να προσαρμοστουμε ζουμε σε μια ζουγκλα που οπιοσ προλαβι τροη τον αλο ειναι νομοσ τισ φυσισ πολεσ φορεσ στιν απελπισιαμας λεμε θεεμου βοηθισεμε εγω εχο καταλαβι οτι αν δεν μπορο μονοσμου να τα βγαλο περα τοτε ολα εχουν τελιοσι κανισ θεος δεν θα με βοιθισι ποτε ο καθενασ ασ βγαλι τα σιμπερασματατου…………

 4. Ξέρεις Σήφη η ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη έχει έρθει στην τωρινή της μορφή μετά από 4,5 δις χρόνια (που υπάρχει η Γη).
  Εχουν μεσολαβήσει 3 μεγάλες ολικές καταστροφές που εξαφάνισαν σχεδόν κάθε ίχνος ζωής. Ενα σωρό είδη ήλθαν και απήλθαν και μερικά απολιθώματα έχουν απομείνει για να μας τα θυμίζουν.
  Σ’ όλα αυτά τα χρόνια η ζωή λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο. Φυτοφάγα και σαρκοφάγα σε έναν αγώνα επιβίωσης και αναπαραγωγής, ώσπου 200.000 χρόνια πριν εμφανίσθηκε ένα νέο είδος ο Homo Sapiens (δηλαδή εμείς), αρχικά όπως όλα τα άλλα είδη, μας έτρωγαν και τους τρώγαμε.
  Ομως δες πλέον το εξής:Ενώ ξεκινήσαμε όπως όλα τα άλλα είδη, είμαστε σε θέση να εκμεταλευτούμε πράγματα που αντιληφθήκαμε για την ζωή και το Σύμπαν και να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της ζωής μας.Μπορούμε να πάμε σε ένα άλλο πλανήτη, να μετακινηθούμε μεταξύ ηπείρων, να ντυθούμε, να μιλήσουμε απο απόσταση, να βλέπουμε με τεχνητό φως κλπ.
  Σκέψου ένα νέο είδος, μια δική μας μετεξέλιξη ή εξέλιξη το οποίο θα μπορούσε να αντιληφθεί και άλλες δυνατότητες που έχει η φύση.
  Οπως ξεκολήσαμε εμείς απο την ζούγκλα, θα μπορούσε ενδεχομένως και αυτό να ξεκολήσει απο την ανθρώπινη διάσταση και να πάει ένα ή πολλά βήματα παραπέρα.
  Για εμένα η φύση μέσω του άνθρωπου απέδειξε -έστω μετά απο τόσα δις χρόνια- ότι υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν εκεί και περιμένουν να τις μελετήσουμε και αν μπορούμε να τις χρησιμοποήσουμε.
  Ο άνθρωπος ενδεχομένως δεν είναι το τέλος ενός παλιού κόσμου αλλά μάλλον η αρχή ενός νέου με ή χωρίς αυτόν στο μέλλον.
  Για εμένα λοιπόν υπάρχει ελπίδα και αυτή είναι η γνώση. Οτι έχουμε φτιάξει μέχρι τώρα απο εκεί αντλείται η δυναμη μας, ούτε απο κομποσκίνια ούτε απο προσευχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s