Τακτική απόλυση (με προμήνυση) – απόλυση με προειδοποίηση

Με νόμο που ισχύει από το 1920 ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο αρκεί να τον ειδοποιήσει εγγράφως τόσους μήνες πριν όσοι είναι και οι μήνες της πλήρους αποζημίωσης. Δηλαδή για κάποιον που είναι τρία χρόνια στην επιχείρηση και δικαιούται 2 μισθούς αποζημίωση πρέπει να τον ειδοποιήσει 2 μήνες πριν.
[Προσθήκη 19/11/2010 :Επισημαίνω ότι με το νέο νόμο, ο χρόνος προειδοποίησης είναι κατά ανώτατο όριο 6 μήνες και συγκεκριμένα :

Από 2 μήνες έως 2 χρόνια απαιτείται ένα μήνας προειδοποίησης. Από 2 χρόνια έως 5 χρόνια δύο μήνες προειδοποίησης. Από 5 χρόνια έως 10 χρόνια τρεις μήνες προειδοποίησης. Από 10 χρόνια έως 15 χρόνια 4 μήνες προειδοποίησης. Από 15 χρόνια έως 20 χρόνια 5 μήνες προειδοποίησης. Από 20 χρόνια και άνω 6 μήνες]

Σε αυτήν την περίπτωση θα καταβληθεί η μισή αποζημίωση δηλαδή για το παράδειγμά μας 1 μισθός.

Συνήθως ένας εργοδότης που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα το κάνει αυτό και για έναν πρόσθετο λόγο, δηλαδή ο εργαζόμενος με το που θα μάθει ότι θα απολυθεί, σιγά μην καθίσει να δουλέψει σοβαρά στην επιχείρηση άσε που αν του δοθεί η ευκαιρία θα λειτουργήσει εκδικητικά.

Παρόλα αυτά υπάρχουν λίγοι εργοδότες που το κάνουν. Δηλαδή ειδοποιούν τους εργαζόμενους όσο χρόνο πριν επιβάλλεται από τον νόμο για να πληρώσουν την μισή αποζημίωση.

Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τέτοιο εργοδότη πρέπει να γνωρίζετε  ότι:

1)O εργαζόμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει άδεια μέχρι 15 ημέρες  στο διάστημα που έχει ειδοποιηθεί για την απόλυση ώστε  να διευκολυνθεί να βρεί εργασία αλλού.Συγκεκριμένα στο τελευταίο 15ημερο πριν την λήξη της προειδοποίησης.

2)Η διάταξη αυτή είναι αναγκαστικού δικαίου δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την μη άσκηση αυτού του δικαιώματος.

3)Αυτή η άδεια πληρώνεται από  τον εργοδότη και δεν συμψηφίζεται με την κανονική του άδεια.

4)Το σπουδαίο της όλης υπόθεσης είναι αν ο εργοδότης αρνηθεί να δώσει αυτή την άδεια.Σε αυτήν την περίπτωση ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει αποκατάσταση της ζημιάς   που υπέστη επειδή δεν μπόρεσε να βρει εργασία , ακυρότητα της απόλυσης και αποζημίωση

Σημείωση : Επειδή απο μερικά σχόλια  σας, έχω διαπιστώσει ότι το θέμα δεν είναι τόσο γνωστό στις επιχειρήσεις που προβαίνουν σε τέτοια απόλυση, πρέπει να απευθύνεσθε στην Επιθεώρηση Εργασίας για το δικαίωμα σας αυτό.

Σε περίπτωση που και εκεί βλέπετε δυσκολίες καλύτερα να συμβουλεύεσθε δικηγόρο ειδικό στα εργατικά

 

Advertisements

148 thoughts on “Τακτική απόλυση (με προμήνυση) – απόλυση με προειδοποίηση

 1. πολυ ενημερωτικο το αρθρο σας κι εμενα με κανει απολυση με προειδοποιηση πηγα στην επιθεωρηση εργασιας και μου ειπαν απλα πως ο εργοδοτης πρεπει να διευκολυνει (δεν ειπε ειναι υποχρεωμενος)τον εργαζομενο να βρει δουλεια αλλα ειπαν ο νομος δεν οριζει αυτο το διευκολυνει ποσες μερες ή ωρες ειναι συγκεκριμενα.αυτο που λετε εσεις για τις 15 μερες πού αναφερετε; ειναι σε καποιον καινουργιο νομο;ή διαταξη την οποια δεν πηρε χαμπαρι ουτε η επιθεωρηση εργασιας ουτε ο δικηγορος που πηγα;θα ηθελα μια διευκρινηση για να μην κανω κατι που αντι να επωφεληθω την παθω κιολας. περιμενω απαντηση σας ευχαριστω

 2. Το ότι δικαιούσαι άδεια, ότι δεν μπορεί να διαρκέσει πέραν των 15 ημερών και το ότι πρέπει να πληρωθεί συνάγεται απο την ερμηνεία τριών άρθρων του ΑΚ (αστικού κώδικα).Κάθε άλλο παρά νέος νόμος είναι.
  Το παρόν άρθρο του blog έχει σαν σκοπό να ενημερώσει έναν εργαζόμενο για τα δικαιωματα που έχει σε άδεια όταν ειδοποιείται εγγράφως για απόλυση.
  Το να γράψω τα άρθρα και να κάνω τις ερμηνείες δεν έχει νόημα γιατί ούτε σε δικηγόρους το απευθύνω ούτε σε υπαλλήλους της επιθεώρησης εργασίας.Αυτοί οφείλουν να το γνωρίζουν ή να ψάξουν τα βιβλία τους και τις νομικές βάσεις πληροφοριών για να το βρουν.
  Καλύτερα να απευθυνθείς σε δικηγόρο γνώστη εργατικών θεμάτων αν δεν βγάζεις άκρη απο την επιθεώρηση εργασίας

 3. Ευχαριστώ για την διευκρίνηση και μολις θα κανω χρήση του Δεκαπενθημέρου θα σας ενημερώσω τι έγινε.Ευτυχώς που υπάρχει τελικα το ιντερνετ.

 4. Απο ερωτήσεις που μου έκανε ένας λογιστής στο φορουμ τους

  [quote name=’SOULIS’ date=’May 27 2009, 02:32 PM’ post=’306838′]
  Γενικά λειτουργούμε καλή τη πίστη ..και κατά περίπτωση.

  Απάντηση.
  Δεν υπάρχει νόμος που να είναι φλού και να αφήνει κενά χωρίς να συμπληρώνονται απο ερμηνείες άλλων άρθρων ή και νέες διατάξεις αν αυτό δεν είναι εφικτό.

  Ο εύλογος(απολύτως απαραίτητος) χρόνος που δικαιούται ο εργαζόμενος και πρέπει να του διαθέσει ο εργοδότης από που προκύπτει?
  Από κει που προκύπτει και το δικαίωμα της άδειας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνου υποθέτω.
  δλδ μπορεί να είναι από 0 ώρες έως 32 ώρες το ανώτερο.

  Απάντηση.
  Κατ’ αρχάς το ότι ο χρόνος είναι μέχρι 15 ημέρες προκύπτει απο το άρθρο 669 παρ. 2 του ΑΚ.
  Εννοείται ότι την άδεια την ζητάει ο εργαζόμενος.Τώρα αν έρθει κάποιος εργαζόμενος και σου πει ότι είμαι πατέρας 2 παιδιών, επείγομαι να βρω δουλειά και θέλω να πηγαίνω κάθε μέρα σε επιχειρήσεις πόρτα – πόρτα να δίνω βιογραφικά και θέλω το μάξιμουμ των 15 ημερών, εσύ θα έπαιρνες το ρίσκο να του πείς όχι, και να αποφασίσει ένα διακαστήριο αν έκανες καλά;

  Έτσι και στην περίπτωση μας .. αν ο εργαζόμενος ζητήσει δίωρη-τρίωρη άδεια για να επισκεφτεί μελλοντικό εργοδότη (συνέντευξη κ.λ.π.) .. υποχρεούται ο εργοδότης του να του το επιτρέψει χωρίς κατά την γνώμη μου να περικόψει τμήμα του μισθού του.

  Απάντηση.
  Το ότι πρέπει να την πληρωθεί προκύπτει απο το άρθρο 657 παρ 1 του ΑΚ

  Επίσης αν κατά τον χρόνο επίδοσης της προειδοποίησης ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει την κανονική του άδεια, θεωρώ ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν για την ανεύρεση εργασίας και να μην απαιτήσει επιπλέον άδεια.


  Απάντηση.

  Αυτό δεν ισχύει, γιατί διαφορετική είναι η μία άδεια (για να ξεκουραστείς και να φρεσκάρεις την εργατική σου δύναμη.Σκέψου ούτε απόλυση δεν μπορείς να κάνεις κατά την διάρκεια της) και η άλλη έχει σαν στόχο να βρεις δουλειά

 5. νομίζω ότι τον εργοδότη τον συμφέρει να δόσει όλη την αποζημίωση γιατί πχ αν ένας εργοδότης οφείλει με κανονική απολυση 4 μισθούς αποζημίωση αν κάνει χρήση της προειδοποίησης ουσιαστικά αυτός ο εργαζόμενος θα του κοστίσει περισσότερο ή κάνω λάθος;
  Για παράδειγμα ένα υπαλ. 1000€/μην που δικαιούται 4 μισθούς αποζ. θα πάρει 4666 € αποζ. ενώ γιαυτούς τους μήνες θα κοστίσει 5122 € + την αποζ.των 2μηνών (2330). Παρακαλώ πείτε μου αν η απόψη μου είναι ορθη.

 6. Ο υπολογισμός σας έχει το εξής λαθος. Τους μισθούς των τεσσάρων μηνών θα τους έχει δουλέψει ενώ την αποζημίωση των τεσσάρων μηνών όχι.
  Με άλλα λόγια δεν πρέπει να συγκρίνετε δεδουλευμένα με αποζημίωση

 7. Γεια σας.Πηγα σε δικηγορο του ειπα για την αδεια αδεια των 15 ημερων και μου ειπε πως οντος τη δικαιουμε. Ομως το παραξενο ειναι πως μου λεει να μην κανω χρηση αυτης της αδειας και δεν το καταλαβαινω.

 8. Στις 13/05 που μου πρωτοέγραψες λές ότι ούτε η επιθεώρηση ούτε ο δικηγόρος που πήγες γνώριζαν για το θέμα. Σε άλλο δικηγόρο πήγες τώρα ή στον ίδιο ;
  Σε κάθε περίπτωση είτε σε άλλο είτε στον ίδιο αν γνωρίζει πλέον το θέμα κατά την γνώμη μου σε συμβούλεψε σωστά.
  Αν ξαναδιαβάσεις τις 2 τελευταίες γραμμές του άρθρου μου (πριν τα μπλέ γράμματα) θα καταλάβεις γιατί
  Αλλά βέβαια προυποθέτει νομική αντιμετώπιση και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να έχει κατά νου.
  Εσύ δεν τον ρώτησες γιατί στο είπε αυτό;

 9. Kαλημερα σας.Στον ιδιο πηγα του ειπα για τα αρθρα που εσεις μου ειπατε οτι λενε δικαιουμε 15 μερες το κοιταξε και ετσι εμαθε και αυτος γι αυτην την αδεια οτι υπαρχει δλδ χαρη σε εσας.Τον ρωτησα αλλα μου ειπε πως καποια πραγματα δεν μπορει να μου τα πει, και επειδη εχουμε κανει και μηνυση για να διεκδικησουμε και τα ΣΑΒΒΑΤΑ μου ειπε να περιμενω μεχρι την ημερα του δικαστηριου.Η επιθεωρηση κοιμαται στον υπνο του δικαιου και φυσικα δεν τους ξυπνησα γιατι αυτοι ειναι με το μερος του εργοδοτη απ οτι εχω καταλαβει και με αλλες περιπτωσεις.Οι μονοι που βοηθατε παρα πολυ ειστε ΕΣΕΙΣ και το ΚΕΠΕΑ. Για οτι γινετε παντως θα σας κραταω ενημερω. Ευχαριστω

 10. Αν έχει περάσει ο χρόνος της προειδοποίησης και έχεις ήδη απολυθεί, τότε αυτήν την άδεια δυστυχώς την έχεις χάσει και μαζί με αυτήν την ευκαιρία να κάνεις το εργοδότη σου να τρέχει.
  Δες λοιπόν τι θα έκανα εγώ στην θέση σου.
  -Θα ζητούσα την άδεια απο τον εργοδότη μου για να ψάξω για εργασία
  -Αυτός θα ζητούσε την γνώμη του λογιστή του και αυτός με την σειρά του της επιθ. εργασίας
  -Αν δεν μου την έδινε (το πιθανότερο γιατί είπες ότι και η Επιθ. εργασίας έχει μαύρα μεσάνυχτα) θα πήγαινα στην Επιθ. εργασίας και θα ζητούσα να κάνουν φύλλο εργατικής διαφοράς έστω και με το ζόρι ανεξαρτήτως της δικής τους άποψης.
  -Θα ευχόμουν να μην μου έδιναν καθόλου την άδεια είτε επειδή δεν καταλάβαιναν την υποχρέωση τους είτε γιατί με όλα αυτά τα γραφειοκρατικά δεν προλάβαιναν
  -Μετά την απόλυση θα του έκανα μία αγωγή για ακυρότητα της απόλυσης που σημαίνει ΄ότι α)Θα έπρεπε να με ξαναπροσλάβει ή να με αποζημειώσει κανονικά και β) θα έπρεπε να μου πληρώσει όλους τους μήνες από την απόλυση μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο σαν να δουλευα κανονικά στην επιχείρηση του.

  Σε πληροφορώ ότι ο εργοδότης σου θα το θυμόταν εφ’ όρου ζωής αυτό.
  Για εμένα μικρότερη αξία εχει να σου δώσει την άδεια, απο του να την ζητήσεις και να μην στην δώσει(χωρίς να του ανοιξεις τα μάτια τι έχει να πάθει αν δεν στην δώσει.)
  Ελπίζω να μην έχεις χάσει την ευκαιρία αν και απο τα συμφραζόμενα δεν έχω μεγάλη αισιοδοξία.

 11. τωρα εχω παρει την κανονικη αδεια και τελειωνει 30 Σεπτεμβριου και μετα κατα πασα πιθανοτηα επειδη το χαρτι της προειδοποιησης εχει ημερομηνια 8/10 θα με κρατηση μεχρι της 8 του μηνα.οποτε μενει αλλη μια εβδομαδα εργασιας.Ομως τί να κανω να αναλαβω μονος μου προτοβουλια και να κινηθω εναντια σε αυτα που μου λεει ο δικηγορος; Αλλωστε πιο πανω λετε (tatief είπε
  07/09/2009 στο 10:33 μμ

  Στις 13/05 που μου πρωτοέγραψες λές ότι ούτε η επιθεώρηση ούτε ο δικηγόρος που πήγες γνώριζαν για το θέμα. Σε άλλο δικηγόρο πήγες τώρα ή στον ίδιο ;
  Σε κάθε περίπτωση είτε σε άλλο είτε στον ίδιο αν γνωρίζει πλέον το θέμα κατά την γνώμη μου σε συμβούλεψε σωστά.
  Αν ξαναδιαβάσεις τις 2 τελευταίες γραμμές του άρθρου μου (πριν τα μπλέ γράμματα) θα καταλάβεις γιατί
  Αλλά βέβαια προυποθέτει νομική αντιμετώπιση και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να έχει κατά νου.
  Εσύ δεν τον ρώτησες γιατί στο είπε αυτό;)

  Εχουμε κανει ιδη αγωγη ακυροτητας για εκδικητηκοτητα λογο αρνησης βλαπτικης μεταβολης.Γιατι με ειχε πει να υπογραψω 7ωρο και το αρνηθηκα γιατι μετα παω στην μερικη απασχοληση.Να παω να ξαναπω το δικηγορο να παρω την αδεια;Εγω θελω να κανω αυτο που λετε για να με θυμαται. Ομως μηπως μπλεξουμε τα πραγματα;Αλλα να κανω εγω και αλλα να μου λεει ο δικηγορος;Να σας πω αλλη μια φορα οτι απο τον ΜαΪο μεχρι και σημερα δουλευα κανονικοτατα 8 ωρες. Μενει αλλη μια εβδομαδα εργασιας. Και εμεις ζηταμε τα σαββατα και ακυρωση της απολυσης λογο εκδικητικότητας.Τι να κανω ;

 12. Στην προηγούμενη τοποθέτηση μου (7/9) στην οποία αναφέρεσε, είχα πιθανολογήσει ότι ο δικηγόρος σου, σου είπε να μην ζητήσεις την άδεια, επειδή ήθελε να δικεδικήσει ακυρότητα της απόλυσης με την δικαιολογία ότι (υποτίθεται ότι) την είχες ζητησει και δεν στην έδιναν.
  Τώρα έχω πιο ξεκάθαρη εικόνα.
  Ο δικηγόρος σου, έχοντας διεκδικήσει ακυρότητα λόγω εκδικητικότητας, δεν θέλει να μπλέξει τα πράγματα με την άδεια αυτή.
  Φυσικά θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει και τα δυο επιχειρήματα, αλλά απο την στιγμή που είχε ήδη καταθέσει την αγωγή του ήταν δύσκολο.
  Επίσης είναι πιθανό παρόλο που είδε ότι δικαιούσαι την 15ημερη αυτή άδεια να μην γνωρίζει ότι μπορούσες να διεκδικησεις και ακυρότητα.
  Δεν θυμάμαι αν όταν σου είπα τα άρθρα αν σου είχα πει και αυτά που αναφέρονται στην ακυρότητα ή μόνο αυτά που αφορούν το χρόνο της και την πληρωμή της.
  Αυτονόητο βέβαια είναι ότι θα κάνεις ότι σου λέει ο δικηγόρος σου, απλά εσύ μπορείς να τον σκουντάς λίγο.

  Γνώμη μου πάντως είναι ότι η ακυρότητα απόλυσης λόγω εκδικητικότητας δεν έχει πολύ τύχη αν στηρίζεται στο ότι σε εκδικήθηκε απολύοντας σε επειδή δεν δέχθηκες την μεταβολή.
  Δες το σχετικο άρθρο στο οποίο κατά σύμπτωση έχω σαν παράδειγμα την περίπτωση σου Βλαπτική μεταβολή

 13. Καλημερα σας!
  Εγω εργαζομαι σε ενα λογιστικο γραφειο απο την 01/11/2005.Λοιπον τον Αυγουστο αρραβωνιαστηκα!Αρχες Σεπτεμβριου μου ζητησε να αποχωρησω οικειοθελως απο την επιχειρηση και να κανω εναρξη εργασιων και να εργαζομαι κανονικα σαν υπαλληλος, αλλα στην ουσια θα ημουν εξωτερικος συνεργατης κοβωντας τους τιμολογιο καθε μηνα!Ετσι λεει τα εξοδα της επιχειρησης θα ηταν λιγοτερα, γιατι ναι μεν τωρα μπορουν να ανταπεξελθουν, αλλα σκεφτονται οτι μετα τον αρραβωνα θα ερθει και ο γαμος και μετα τα παιδια, οποτε ολα αυτα συνεπαγονται επιπλεον εξοδα για την επιχειρηση τους!
  Το ΤΕΒΕ θα το επιβαρυνομουν εγω!
  Αρνηθηκα λοιπον(θεωρησα οτι θα χασω τα δικαιωματα μου σαν υπαλληλος), οποτε εχθες 30/09/2009 ελαβα προειδοποιηση οτι στις 31/12/2009 θα απολυθω!
  Πηγα στην επιθεωρηση εργασιας σημερα, μου ειπαν οτι θα λαβω την μιση αποζημιωση γιατι η προειδοποιηση ειναι ισχυουσα!
  Ρωτησα αυτο που αναφερετε για τις μεχρι 15 ημερες αδειας που μπορω να λαβω για την αναζητηση νεας εργασιας!
  Μαλιστα τους ανεφερα και τους νομους που αναγραφεται παραπανω!Μου ειπαν οτι δεν το εχουν ξαναακουσει και πως δεν ισχυει κατι τετοιο!
  Τους ρωτησα «και αν ωστοσο μου βρεθει καποια αλλη δουλεια?Θα την χασω γιατι πρεπει να περιμενω την διορια που μου εχουν βαλει?Μου λεει τοτε αποχωρησε οικειοθελως, χωρις να παρεις αποζημιωση»

  Τι με συμβουλευεται να κανω?Θα ηταν χρησιμη η βοηθεια σας!
  Ευχαριστω!

 14. λογω συνταξιοδοτησης του εργοδοτη ποση αποζημιωση δικαιουμε σαν υπαλληλος .100% η 40% που λει αυτος;

 15. Αν βγαίνει στην σύνταξη ο εργαζόμενος τότε αυτός δικαιούται το 50% της αποζημίωσης που θα ελάμβανε αν απολυόταν κατά τον χρόνο της συνατξιοδότησης ή το 40% αν έχει και επικουρική ασφάλιση.

  Αν βγαίνει στην σύνταξη ο εργοδότης μόνο σαν ανέκδοτο μπορώ να το δω ότι θα δώσει το 40% στους υπαλλήλους του που θα τους απολύσει!

 16. ΄Στην περίπτωση που η προειδοποίηση για απόλυση γίνει πριν περάσει 1 χρόνος από γέννα και 3 μήνες πριν την λήξη η 6μηνη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, είναι νόμιμη? Προφανώς στοχο έχει η πληρωμή μικρότερης αποζημείωσης, αλλά είναι αυτή η διαδικασία νόμιμη?
  Αναμένω τα φώτα σας γιατί δεν μπορώ να βγάλω άκρη

 17. 1)Η απόλυση με προειδοποίηση λέγεται τακτική καταγγελία της σύμβασης εργασίας, και μαζί με την έκτακτη (που γίνεται για σπουδαίο λόγο) και την άτακτη (που γίνεται χωρίς την τήρηση του χρονικού ορίου της προειδοποίησης, την καταγγελία που γνωρίζουμε όλοι δηλαδή) αποτελούν τα τρία είδη καταγγελιών της σύμβασης εργασίας.

  2)Ο νόμος, θέλοντας να προστατέψει την μητρότητα, θεωρεί άκυρη την καταγγελία της σύμβασης εργασίας κατά την διάρκεια του τοκετού και για ένα έτος μετά την γέννηση, εκτός αν είναι έκτακτη

  Αφού λοιπόν το (1) θεωρείται καταγγελία (τακτική) και το (2) θωρεί άκυρες τις καταγγελίες σύμβασης (τακτικής και άτακτης) στην περίπτωση γέννησης παιδιού -στους χρόνους που ανέφερα,

  αβίαστα προκύπτει -αν και δεν το γνωρίζω απο κάπου- ότι μια τέτοια απόλυση είναι άκυρη!!
  Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα τρίμηνο απο την κοινοποίση της καταγγελίας πρέπει να διεκδικήσεις νομικά την ακυρότητα της απόλυσης

 18. Ευχαριστώ για την ενημέρωση «Tatief».
  Πάντως την Επιθεώρηση Εργασίας που ρώτησα σχετικά είναι διχασμένοι. Αρχικά δύο εκπρόσωποι που είπαν ότι ισχύει η προειδοποίηση, ενώ ο ένας εξ’ αυτών μετά από συζήτηση με την Νομική Υπηρεσία μου είπε ότι έκανε λάθος και ότι δεν μπορεί να με προειδοποιήσει, σε συμφωνία με αυτά που λές και εσύ παραπάνω.

  Εγώ πάντως για να είμαι σίγουρη αναμένω επίσημη γραπτή απάντηση από την Διεύθυνση Όρων Έργασίας του Υπουργείου και άμα την έχω θα σας ενημερώσω…

  Η βοήθεια σας πάντως είναι δεδομένη και εκτιμηταία!

 19. Απλά να μην χάσεις το τριμηνο (απο την ημερομηνία κοινοποίησης) που είναι η προθεσμία για να προσβάλλεις την καταγγελία ως άκυρη

 20. Γειά σας. Προσλήφθηκα 7/2/08 και ενημερώθηκα προφορικά στις 4/01/10 ότι θα απολυθω στις 31/01/10, (ένα μήνα μετά) χωρίς να μου δώσουν κάποιο έντυπο. Αυτό είναι τακτική απόλυση? Αν μου έδιναν έντυπο προειδοποίησης απόλυσης θα έπρεπε να το υπογράψω? Φοβάμαι μήπως ο εργοδότης το έχει συντάξει δύο μήνες πριν την απόλυση και δεν το έλαβα ποτέ για να έχω άγνοια ότι θα πάρω την μισή αποζημίωση. Μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο?

 21. 1)Για να ισχύει η τακτική απόλυση πρέπει να τηρηθεί ο τύπος, δηλαδή να σου κοινοποιήει έγγραφο το οποίο θα πρέπει να υπογράψεις (ή με δικαστικό επιμελητή αν αρνηθείς), άρα εδώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τώρα τι πατέντα είναι αυτή που σε ειδοποιεί προφορικά δεν ξέρω, πάντως δική του πατέντα είναι.

  2)Το να το έχει συντάξει και να μην το έχεις υπογράψει είναι άνευ ουσίας. Και εσύ μπορείς να συντάξεις ένα έντυπο ότι σου χρωστάει ένα εκατομμύριο ευρώ, δεν σημαίνει κάτι αυτό.

 22. Σ’ευχαριστώ πολύ για την άμμεση απάντηση.

  Ηρέμησα λιγο. Του ζήτησα να με απολύσει τώρα και όχι σε ένα μήνα γιατί «και καλά» βρήκα άλλη δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμία όρεξη να τρέχω για εξωτερικες πωλήσεις από την στιγμή που ξέρω πως θα απολυθώ. και αν δεν δεν δουλεύω σωστα τον επόμενο μήνα μπορεί να το επικαλεστεί σαν αιτία να φύγω χωρίς αποζημίωση. Οπότε του ζήτησα να φύγω τώρα και περιμένω απάντηση ως την Παρασκευή. Καλύτερα να χάσω ένα μηνιάτικο παρά την αποζημίωση. Και θέλω να διατηρήσω την ψυχική μου ηρεμία!

  Σ’ευχαριστώ και πάλι!

 23. Εμένα πάντως αν μου έλεγες ότι έχεις βρει δουλειά δεν θα σε απέλυα!
  Θα περίμενα να φύγεις μόνη σου και να γλυτώσω την αποζημίωση.
  Για να δούμε τι θα κάνει ο δικός σου

 24. γεια σας,θα ηθελα να ρωτησω το εξης,ο εργοδοτης με απολυει στις 14/6 με προειδοποιηση (μια μερα πριν κλεισω τετραετια)2 μηνες πριν 14/4 κανονικα ως εδω,απο τωρα μεχρι τις 14/6 μπορω να παρω 25 μερες κανονικη αδεια που θα επερνα αν δεν απολυομουνα ? (εχω προυπηρεσια 18 χρ)περιμενω απαντηση σας εδω η αν γινεται και στο μαιλ. ευχαριστω.

 25. Εννοείται ότι όχι μόνο δικαιούσαι την κανονική σου άδεια, αλλά ότι δικαιούσαι επιπλέον μέχρι 15 μέρες άδεια για εύρεση εργασίας αλλού.
  Αυτήν την δεύτερη άδεια διαπραγματεύεται αυτό το άρθρο.

 26. τελικά έχουμε κανένα νέο για αυτή την άδεια των 15 ημερών; υπάρχει κάποιο έγγραφο το οποίο μπορεί κάθε εργαζόμενος που βρήσκεται σε αυτή τη θέση να δείξει στον εργοδότη του;

 27. Καλησπέρα. Στις 15/10/10 μου ανακοινώθηκε εγγράφως η απόλυσή μου. Τελευταία μέρα εργασίας είναι η 30/11/10. Από αυτά που διαβάζω στο internt κατάλαβα ότι ο χρόνος προειδοποίησης είναι 1 μήνας. Στην δική μου περίπτωση ο χρόνος προειδοποίησης ξεπερνά τον 1 μήνα. Η απόλυση μου είναι άκυρη η νόμιμη?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 28. Σε περιπτωση ανακοινωση απολυσης και 2 μερες πριν την ανακοινωμενη ημερομηνια ,31 του μηνα , γινει ανακληση της απολυσης,
  θεωρειται οικιοθελης αποχωρηση ή απολυση ??
  Δεδομενου οτι 31 ειναι η τελευταια μερα, και απο 1 του επομενου μηνα αρχιζω σε αλλη εταιρια…

 29. Από την στιγμή που σου ανακοίνωσε την απόλυση, αυτό απο μόνο του είναι απόλυση.Το ότι στην διάρκεια της ειδοποίησης έψαξες να βρεις δουλειά αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο και νόμιμο.Επίσης ο νόμος λέει ότι έπρεπε να σε διευκολύνει και με άδειες για το σκοπό αυτό.
  Το να ανακαλέσει την απόλυση δεν λέει απολύτως τίποτα και ουτε υπάρχει τέτοια διαδικασία.Εκτός και αν ο εργαζόμενος συμφωνήσει, αλλά ελπίζω να μην είσαι αφελής.

 30. Γεια σας,
  εργάζομαι σε ΑΕΒΕ με σύμβαση αορίστου χρόνου για εξωτερικές εργασίες και γραμματειακή υποστήριξη από τις 18/09/2006.
  Στην ουσία όμως το αντικείμενο μου ήταν η μηχανογραφημένη τιμολόγηση και κατά περίσταση γραμματειακή υποστήριξη και εξωτερικές εργασίες.
  Με ενημέρωσαν προφορικά ότι θα απολυθώ μια βδομάδα πριν.
  Ο εργοδότης μου δε γνωρίζει ακόμη αν η απόλυση θα είναι άμεση ή με προειδοποίηση…..ούτε και γνωρίζει ακόμη το πότε!!!!! ξέρω….ξέρω και εγώ απορώ….!
  Αν τελικα θα γίνει έγγραφη προηδοποιηση πόσος χρόνος είναι? 2 μήνες ή 1 1/2? έχω μπει σε διάφορα site και όλα είναι διαφορετικά!
  και σε κάθε περίπτωση έγγραφης προειδοποιησης π.χ. στις 17/11/2010 (επόμενη εργάσιμη για μένα, διότι έχω άδεια 15 και 16/11) θα δικαιούμαι και επιδόματα από το έτος 2011????
  Ευχαριστώ για την ενημέρωση σχετικά με την άδεια, διότι με είχαν ενημερώσει ότι ήταν ανευ αποδοχών!!!!!!!

 31. Καλημερα!
  Διάβασα το άρθρο και τις συζητήσεις και έμαθα αρκετά πράγματα αλλά θα ήθελα κάποιες επιπλέον πληροφορίες
  Έλαβα γραπτή προειδοποίηση για την απόλυσή μου 4 μήνες πριν όπως προβλέπετε. Απολύομαι 1 ημέρα πριν κλείσω 10 χρόνια προυπηρεσίας. Χάνω και την δεκαετία και τη μισή αποζημίωση. Πέρα από την άδεια των 15 ημερών που ευελπιστώ να «λειτουργήσει», τί άλλο θα μπορουσά να κάνω;

 32. Γεια σας
  Δυστυχώς πέρα απο το ποντάρισμα στο 15ημερο δεν υπάρχει κάτι άλλο.
  Είναι καθόλα νόμιμος!

 33. Καλημέρα!!!
  Κι εγώ ρώτησα στην επιθεώρηση εργασίας για τις 15 μέρες αδειας μετά από προειδοποίηση απόλυσης και μου είπαν ότι δεν γίνετε αυτό!!
  Η πρόσληψη μου έγινε 01/03/2007, η έγγραφη προειδοποίηση της απόλυσης μου 26/11/2010, η ημερομηνία απόλυσης που μου ανακοίνωσαν είναι 31/12/2010, αυτό συνεπάγεται ότι θα πάρω τη μισή αποζημίωση?

 34. Από ότι βλέπω η ημερομηνία πρόσληψης είναι 1/3/2007, άρα στις 28/02/10 εκλεισες 3 χρόνια, οπότε η προειδοποίηση είναι 1 μήνας. Δηλαδή αν σε ειδοποίησε στις 26/11 πρέπει να αποχωρήσεις 26/12/2010

  Η ημερομηνία 30/12/2010 είναι άκυρη.

  Οσο για το ότι η επιθεώρηση της περιοχής σου δεν γνωρίζει τον ανώτατο χρόνο για άδεια στην προειδοποίηση, δεν με εκπλήσσει.

  Στην θέση σου θα ζητούσα βοήθεια από ειδικό (δηλαδή δικηγόρο)

 35. Καλησπέρα, ευχαριστώ για την απάντηση!!
  2 μήνες δεν είναι η προειδοποίηση μιας και έχω συμπληρώσει 3 χρόνια?
  Πιθανόν ο εργοδότης μου να μην έχει πληροφορεί σωστά για τον χρόνο της προειδοποίησης, δεν βρίσκω άλλο λόγο γιατί να μου το ανακοινώσει εγγράφως 1 μήνα πριν!!!
  Άρα θα λάβω την αποζημίωση μου ολόκληρη, 2 μηνών, και μπορώ να κάνω και χρήση της άδειας!

  Ναι το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να βρω ένα εργατολόγο!!

 36. σαν θυρωρός μπορω να απολυθω με προμήνυση; αν ναι αυτό σημαίνει και 1/2 αποζημίωση;
  ευχαριστώ πολυ

 37. Φυσικά και μπορείτε να απολυθειται με προμήνυση και δυστυχώς η αποζημίωση παει στο μισό

 38. Γεια σας.
  Χρήσιμα όσα διάβασα εδώ, και ευτυχώς που υπάρχουν και Άνθρωποι…
  Ευτυχώς που μαθαίνουμε και κάτι «παραπέρα».. πέρα από την αντιμετώπιση των εργαζομένων και των υπαλλήλων ως ανθρωπάκια και ως πιόνια – τις περισσότερες των περιπτώσεων τουλάχιστον.
  Σαφώς υπάρχουν επιχειρήσεις-εργοδότες που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο επιβίωσης αλλά και «φυλακής» από τα χρέη και την αναδουλειά.
  Εκεί να το καταλάβω! Θα έρθει να μιλήσει ως άνθρωπος σε άνθρωπο ο κάθε υπεύθυνος και θα πεί «δεν έχω λεφτά να σου δώσω αποζημίωση.. τα βλέπεις πως είναι τα πράγματα». Ναι θα το δεχτώ..

  Επί της περίπτωσης μου και μιλώντας και εκ μέρους των άλλων υπαλλήλων που βρίσκονται στην ίδια θέση με μένα..
  Είμαστε μια βιοτεχνική-εμπορική επιχείρηση με 6 υποκαταστήματα. Ως εργαζόμενος στο λογιστήριο (4 χρόνια) βλέπω τα έσοδα-έξοδα, ισολογισμούς, «μαγειρέματα» κτλ..
  Ναι η δουλειά είναι λίγο πεσμένη αλλά και με λιγότερα έξοδα (αγορές και δαπάνες). Με τα «νόμιμα» κέρδη να είναι γύρω στα 120.000 (δύο τα μοιράζονται, και Ξέρω ότι είναι πολύ περισσότερα τα κέρδη), έρχεται ο εργοδότης μασουλάει την «κρίση» γενικά και φτιάχνει αυτό το ωραίο χαρτί με την προειδοποίηση απόλυσης για όλους το οποίο θα στείλει με κλητήρα. Είναι κάποιες εργαζόμενες κοντά στη σύνταξη βλέπετε… Όλους δεν θα τους απολύσει βέβαια! Όποιους του την καρφώσει μέχρι τότε.. να μας έχει στην «τσίτα», να είναι και «άνετος».. καταλαβαίνετε?
  Το ότι ισχυρίζεται κρίση, σηκώνει αμφισβήτηση σκοπού, δόλου και «εγκυρότητας»?.. από τη στιγμή που η εταιρεία είναι κερδοφόρα?
  Το ότι αναφέρει ότι ΑΝ μέχρι την ημερομηνία δηλωθείσας απόλυσης, ξεπεραστεί η κρίση (πάλι γενικά!) θα αναιρέσει, εκτός από γελοίο τι άλλο μπορεί να σημαίνει?
  Δηλαδή θα θέλει να με έχει στην τσίτα, να είμαι δουλευταράς και τυπικός κα ακόμα καλύτερος μήπως και ξεπεραστεί η κρίση σε 2 μήνες και αλλάξει γνώμη?! Απίστευτο! Να κλάψω να γελάσω ή να τσαντιστώ?
  Πως καλύπτομαι? Δηλαδή ψάχνω δουλειά? Να τις 15 μέρες? Ή θα δείξω κακή διαγωγή για την περίπτωση που θα ήθελε να με κρατήσει? θα έχω ΚΑΙ αυτό το άγχος?
  Μπορούν να παίζουν έτσι μαζί μας? Μπορούμε να κάνουμε τίποτα?
  Έλεος!

 39. Βασίλη, δείχνεις οργισμένος και με πολλά ερωτηματικά.Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μας αλλάζει ραγδαία προς το χειρότερο.
  Ο φόβος σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι σύμμαχος αλλά εχθρός, θέλει όμως και σύνεση και ρεαλισμό η κατάσταση.
  Επι όσων ερωτήσεων έχεις και μπορώ να απαντήσω :
  1)Η προειδοποίηση δεν είναι απειλή ή κουβέντα να γίνεται.Είναι ΑΠΟΛΥΣΗ (λέγεται τακτική απόλυση).Αρα αν θέλει να σε κρατήσει πρέπει να σου καταβάλει την αποζημίωση και να σε ξαναπροσλάβει. Αν το γνωριζει και λεει αυτά που λέει, τότε το κάνει, ώστε με την προσδοκία του απολυομένου ότι τελικά δεν θα τον απολύσει, στο μεσοδιάστημα να του αποδίδει στην δουλειά το ίδιο ή και περισσότερο.
  2)Ολοι οι εργοδότες δεν είναι το ίδιο γελοίοι, εστω και μέσα στην κρίση, κάποιος χρειάζεται χέρια.Ψάξε να βρεις κάποιον καλύτερο. Η κρίση βέβαια δεν θα σου δώσει μεγάλο πλεονέκτημα σε διαπραγμάτευση, αλλά απο το να είσαι στον αέρα…
  3)Για τις 15 μέρες εχω γράψει επανηλλειμένα ότι δεν έιναι πανάκια, αλλά ΜΕΧΡΙ 15 μέρες. Εχω γράψει επίσης με ποια λογική μπορείς να διεκδικήσεις το maximum. Τις 15 μέρες δηλαδή. Και φυσικά τις δικαιούσαι και δεν καταλαβαίνω το λογο να μην τις διεκδικήσεις. Τωρα η επιθ. εργασίας μπορεί να έχει μαυρα μεσάνυχτα, αλλά παρόλα αυτά μπορείς να διεκδικήσεις ακυρότητα της απόλυσης αν δεν σου δώσει. Το θέμα το γνωρίζω πολύ καλά και ξέρω τι σου λέω.

  Σου ευχομαι καλή τύχη

 40. Ναι η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο οργισμένος και δεν έχω και πολύ καθαρό μυαλό αυτή τη στιγμή..
  Μου κάνει όμως εντύπωση αυτό: «Αρα αν θέλει να σε κρατήσει πρέπει να σου καταβάλει την αποζημίωση και να σε ξαναπροσλάβει».
  Είναι σημαντικό αυτό.
  Δεν νομίζω να το ξέρει! Και ούτε εγώ το ήξερα.
  Δεν αναιρείται δηλαδή έτσι απλά η προειδοποίηση απόλυσης και ούτε γάτα ούτε ζημιά?
  Όπως έγραψα το ψάχνω λίγο εκ μέρους και των υπολοίπων συναδέλφων μου που είναι στην ίδια θέση.
  Αν π.χ. αποφασίσει να κρατήσει τα 10 άτομα από τα 20, και εφόσον έχει κάνει σε όλους προειδοποίηση απόλυσης, θα πρέπει να καταβάλει 10 αποζημιώσεις και να γίνουν 10 επαναπροσλήψεις?

  Ευχαριστώ πάρα πολύ και προσωπικά και εκ μέρους όλων μας!

 41. «Αν π.χ. αποφασίσει να κρατήσει τα 10 άτομα από τα 20, και εφόσον έχει κάνει σε όλους προειδοποίηση απόλυσης, θα πρέπει να καταβάλει 10 αποζημιώσεις και να γίνουν 10 επαναπροσλήψεις?»

  Συγνώμη για το λάθος..
  Θα καταβάλει ΟΛΕΣ τις αποζημιώσεις (κατά το ήμισυ) και θα κάνει 10 επαναπροσλήψεις?

 42. Επαναλαμβάνω ότι απο την στιγμή που σας έδωσε το χαρτί της απόλυσης (τακτική με προειδοποίηση) σας έχει ήδη ΑΠΟΛΥΣΕΙ, το μόνο που αλλάζει είναι ότι ο καθένας σας θα αποχωρήσει σε χ ημέρες απο την εργασία του και θα πάρει τότε το ποσό της αποζημείωσης

  Είναι ερμηνεία των άρθρων 167 & 168 του Α.Κ.

  Επομένως ναι μόνο να σας αποζημιώσει και να σας επαναπροσλάβει μπορεί.

  Οσο για τον αν τελικά δεν το ξέρει, ακόμα καλυτερα, ώστε να του δώσετε ένα μάθημα, και σεδ αυτόν και στο κουτορνίθι που τον συμβούλεψε.

  ΥΓ. Η επαναπρόσληψη εννοείται ότι δεν είναι αναγκαστική, παρά μόνο αν θέλει ο εργαζόμενος

 43. Ευχαριστώ πολύ!
  Το θέμα ξέρεις πιο είναι?
  Δύο λογιστές που ρώτησα είπαν ότι μπορεί να αναιρέσει-ακυρώσει την προειδοποίηση απόλυσης, μιας και το αναφέρει μέσα. Ότι δηλαδή σε περίπτωση που πάνε καλύτερα τα πράγματα και ξεπεραστεί η κρίση, μπορεί να ανακαλέσει!… Το ίδιο του λέει και ο δικηγόρος (ο οποίος σαφώς και δεν ειδικεύεται σε εργατικά θέματα). Και μάλιστα είναι σίγουροι τα λένε με μία πρωτοφανή βεβαιότητα (και καλά μην ασχολείσαι, έτσι είναι τα πράγματα δυστυχώς)

  Τουλάχιστον φαίνεται να ισχύει εδώ σε ένα μεγάλο ποσοστό το «σκύλος χορτάτος και η πίτα αφάγωτη δεν γίνεται».
  Θα μείνουμε που θα μείνουμε άνεργοι, μης μας «δέρνετε» και μην μας κοροιδεύετε και από πάνω!..

  Ευχαριστώ και πάλι!

 44. Λοιπόν το άρθρο 168 που σου είπα παραπάνω, λέει ότι η καταγγελία δεν έχει ισχύ αν η ανάκληση γίνει συγχρόνως με την καταγγελία.
  Αλλά δεν μπορεί να ισχύουν και τα δυο. Η εχει γίνει καταγγελία ή ήδη έχει γίνει η ανάκληση της. Δεν μπορεί να λέει διατηρώ το δικαίωμα να ανακαλέσω σε μέλλοντα χρόνο κλπ.
  Δεν ξέρω πως το διατυπώνει βέβαια,αλλά δεν μπορώ να φανταστώ κάποια διατύπωση που να του εξασφαλίζει και τα δύο

  ΥΓ. Δεν μου ειχες πει τόσο καιρό ότι το έγραφε μέσα στην προειδοποιηση, αλλά έτσι και αλλιως δεν αλλάζει κάτι.
  Αν θες παντως γραψε μου την διατύπωση

 45. Λοιπόν, το κείμενο εκτός των άλλων γράφει:
  «… Εξυπακούεται ότι η σύμβασή μας εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι την ως άνω ημερομηνία οπότε και λήγει ο χρόνος προειδοποίησης. Με τη λήξη του χρόνου προειδοποίησης επέρχεται οριστική λήξη της εργασιακής μας σχέσης οπότε και πρέπει να αποχωρήσετε από την εργασία σας. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.
  Κατά τη μέρα λήξεως της προειδοποίησης και ενεργοποίησης της καταγγελίας της σύμβασης θα σας καταβληθεί προβλεπόμενη αποζημίωση με τον τρόπο που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία».

  Αυτό το συνέταξε δικηγόρος και με τις υποδείξεις του επιχειρηματία.

  Και ερωτώ.. Είναι δυνατόν? Ψάχνω δουλειά? Θα αφήσω να περάσουν 2 μήνες έτσι?
  Επιμένει ότι ισχύει αυτό.
  Που μπορούμε να απευθυνθούμε?

 46. Το «…εξυπακούεται η σύμβαση λειτιυργεί μέχρι την ως άνω ημερομηνια…» είναι πλεονασμός δεν προσθέτει τίποτα.

  Το ότι εγγράφως δύναται να ανακαλέσει κλπ. είναι μία μπούρδα και μισή.Εκτός και αν εσύ (με την θέληση σου) συνεχίσεις να εργάζεσαι και μετά την ως άνω ημερομηνια, αλλοιώτικα του λες δωσε μου την αποζημίωση μου και αντίο σας και ας ανακαλεί όσο θέλει.

 47. Καλησπέρα σας
  Είμαι σε μια επιχείρηση απο τις 4/12/2009. Στις 30/03/2011 που επιδοθηκε η γνωστοποίηση της απόλυσης μου για τις 30/04/2011, την οποία και υπέγραψα. Ο εργοδότης θέλει μέσα σε αυτό τον μήνα να πάρω και όλη την κανονική μου άδεια (25 μερες, λογω 12ετιας). Σκέφτηκε βέβαια με ένα σμπάρο 2 τριγόνια. Και μισή αποζημίωση, και γλυτώνει την αποζημίωση της κανονικής άδειας (αφου θα την έχω πάρει σχεδόν όλη). Μπορεί να μου το επιβάλει αυτό?. Μπορώ να το αρνηθώ?. Εάν κάνω χρήση της 15ημερης άδειας, πως θα είναι διακριτό αυτό έπειτα στα δικαστήρια ότι εγώ πήρα αυτόύ του τύπου την άδεια και όχι την κανονική?. (Προφανώς ο εργοδότης θα ισχυρίστεί ότι πήρα κανονική άδεια).

 48. Δυσκολεύομαι να σου απαντήσω ως προς το πρώτο σκέλος -αν μπορεί να σου επιβάλλει να πάρεις την κανονική σου άδεια. Θα το ψάξω λίγο ακόμα και αν βρω κάτι θα σου πώ. Βέβαια δεν έχεις και πολύ χρόνο απο ότι βλέπω.
  Ως προς την 2η ερώτηση σου διαφωνώ στο ότι θα ισχυριστεί ότι η άδεια ήταν κανονική, διότι δεν τον συμφέρει να μην σου δώσει την 15ημερη για εύρεση εργασίας.
  Μια καλή λύση είναι να δεχθείς να πάρεις 10 ημέρες απο την κανονική σου και να τους πεις ότι το τελευταίο 15ημερο θα αναζητήσεις εργασία, οπότε χρειάζεσαι αυτόν τον χρόνο για να ψάξεις για δουλειά αλλού και ότι θα κάνεις χρήση του δικαιώματος σου αυτού.
  Οπως έχω γραψει και στο κύριο άρθρο, δεν μπορεί να σου πει να χρησιμοποιήσεις την κανονική σου άδεια για αυτό τον σκοπό -διότι ο σκοπός της κανονικής άδειας είναι για να ξεκουραζόμαστε και όχι για να ψάχνουμε για δουλειά.

 49. Ο εργοδότης μου με ενημέρωσε προφορικά την Παρασκευή 1/4/2011 πως μετά από 6 μήνες θα με απολύσει. Σύντομα θα μου το γνωστοποιήσει λέει και εγγράφως. Εγώ εργάζομαι εδώ ως υπάλληλος γραφείου από την 1/5/2000. Από ότι κατάλαβα το δίαστημα γνωστοποίησης μου είναι 4 μήνες. Αν αυτός με απολύση μετά από 6 μήνες όπως λέει, δικαιούμαι εγώ πλήρη αποζημίωση;

 50. Περίμενε πρώτα να δεις πότε θα σε προειδοποιήσει εγγράφως, αλλά εννοείται, η απόλυση δεν είναι καφενείο, υπάρχουν τυπικοί κανόνες που αν δεν τηρηθούν προκαλείται ακυρότητα.
  Αναρωτιέμαι γιατί στο είπε τόσο νωρίς πάντως.

 51. Γεια σας. Ηθελα να ρωτησω τι γινεται στην περιπτωση που η λήξη της ειδοποιησης απολυσης ( το τριμηνο στην περιπτωση μου, μιας και ειμαι 9 χρονων υπάλληλος) πεφτει στις 15 Αυγουστου, δηλαδη στην περιοδο που κλεινει η εταιρια και ολοι ειμαστε σε αδεια. Τι γίνεται με τις αποδοχές μου και πότε με συμφερει να ζητησω το 15ημερο που προαναφερετε.
  Ευχαριστω εκ των προτερων.

 52. Το ότι πέφτει 15 Αυγουστου δεν σημαίνει κάτι, αλλά το 15μερο, έχεις το δικαίωμα να το ζητήσεις τις 15 τελευταίες μέρες πριν την λήξη της προειδοποίησης, δεν είναι όποτε σε συμφέρει. Τωρα αν θέλει να σου δώσει κανονική άδεια εκείνη την εποχή, εσύ θα του πεις ότι θα κάνεις χρήση του 15μερου και να σου πληρώσει την κανονική σαν μην ληφθείσα άδεια.

 53. Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Ανεφερα παραπανω το 15 Αυγουστου και την αδεια γιατι ο νομος λεει οτι δεν μπορει να γινει απολυση κατα τη διαρκεια της κανονικης αδειας. Και μια τελευταια ερωτηση αν γνωριζετε, οι 15 ημερες που δικαιουμαι για ανευρεση νεας εργασιας ειναι ημερολογιακες ή εργασιμες;

 54. Είναι σωστό ότι δεν μπορεί να σας απολύσει κατά την διάρκεια της κανονικής άδειας, με την διαφορά ότι σας έχει απολύσει ήδη!. Το έχω γράψει αρκετές φορές σε άλλες απαντήσεις ότι η προειδοποίηση με την κοινοποίηση της είναι τακτική απόλυση.
  Αν θυμάμαι καλά οι μέρες είναι ημερολογιακές

 55. Γεια σας. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα που έχω. Καταρχήν έχουν κάνει 6 μηνη προειδοποίηση απόλυσης στον άντρα μου μετά απο 21 χρόνια 11 μήνες και 10 ημέρες για την ακρίβεια. Εργάζεται σαν τεχνίτης ζαχαροπλάστης. Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η αποζημίωση που δικαιούται να πάρει και αν μπορεί τελικά να πάρει αυτές τις επιπλεόν 15 ημέρες άδειας. Η ημέρα απολύσεως είναι 2-8-2011. Και θα ήθελα να μου πείτε αν μπορείτε και πως θα πάρει την αποζημίωση.

 56. καλησπερα τελικα δικαιωθηκα για τα σαββατα 10χρονων υπαρχει ενας νομος που της χουντας που και με προειδοποιηση να σε απολυσουν δικαιουσε ολη την αποζημιωση αλλα ισχυει μονο για εργατες και οχι για υπαλληλους
  τωρα περιμενω την εφεση που εκαναν και θα δικαστει του χρονου και θα σας ενημερωσω
  ομως υπαρχει και αδικια στο δικαστηριο απο την αποψη οτι επειδη καναμε δυο μηνυσεις μια για τα σαββατα και μετα εκανε για την απολυση στο ενα δικαιωθηκα και και στο αλλο εχασα και παροτι η δικη εγινε την ιδια μερα το δικαστηριο εκανε συμψιφισμο στα δικαστικα εξοδα και ετσι εχασα 500 ευρω

 57. Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την ενημέρωση και χάρηκα που δικαιώθηκες έστω και εν μέρει.
  Αν θυμάμαι καλά για την ακυρότητα της απόλυσης ο ισχυρισμός σας ήταν «για λόγους εκδίκησης» και όπως σου έχω γραψει στα σχόλια, αυτό ήταν δύσκολο να τεκμηριωθεί.
  Επίσης για τα Σαββατα που γράφεις ότι δικαιώθηκες σε βάθος 10ετίας, δεν μπορεί η απόφαση να ανατρέχει πέραν της 5ετίας.
  Πιστεύω -σε σχέση με τα λίγα που κατάλαβα απο τα μεταξύ μας γραφόμενα- ότι η απόφαση είναι δίκαιη.
  Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η επιχείρηση άσκησε έφεση, και τούτο διότι αν δεν είναι οικονομικά υγιής και σε σχέση με τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα της χώρας, μπορεί στο μέλλον να κερδίσεις και το εφετείο, αλλά να μην υπάρχει η επιχείρηση για να σε πληρώσει.
  Οσον αφορά την αποζημείωση εργατών και υπαλλήλων αυτή έτσι και αλλιως ήταν δυσανάλογη εναντίον των εργατών
  Εύχομαι τα καλύτερα.

 58. Καλησπερα. Ειμαστε 2 συναδελφοι που μας εχει γινει προειδοποιηση εξαμηνης απολυσης απο τις 8/4/2011. Απο τοτε δεν εχουμε πληρωθει κανενα μισθο (οχι επειδη δεν εχει χρηματα ο εργοδοτης αλλα γιατι δεν συμφωνησαμε να παρουμε το μικρο ποσο που μασ εδινε για αποζημιωση).Καθε μηνα πηγαινουμε στην επιθεωρηση και καταγγελουμε το συμβαν. Τον καλεσε ι επιθεωρηση για να πληρωσει στις 30/6/2011 αλλα αυτος δεν πληρωσε. Η επιθεωρηση θα τον κανει μυνηση περι αθετηση συμφωνιας. Τι πρεπει να κανουμε για να πληρωθουμε αμεσα? Υπαρχει τροποσ να καταγγειλουμε την προειδοποιηση απολυσης επειδη δε πληρωνομαστε?

 59. Δεν κατάλαβα ακριβώς το λόγο για τον οποίο δεν σας πληρώνει.Πηγαίνετε κανονικά στην δουλειά, εργάζεστε και δεν σας πληρώνει ?
  Επίσης τι πάει να πει ότι «δεν δέχεστε το μικρό ποσό της αποζημείωσης»? Αν σας έκανε εξάμηνη προειδοποίηση, έχει το δικαίωμα στο τέλος του εξαμήνου να σας δώσει την μισή αποζημείωση.
  Από τα συμφραζόμενα υποθέτω ότι ο εργοδότης σας θεωρεί ότι απο τότε που σας προειδοποίησε προσφέρετε πλημελλείς υπηρεσίες και για αυτό δεν σας πληρώνει. Τι ισχυρίζεται στην Επιθεώρηση;
  Εν πάσει περιπτώσει η πιο μεγάλη πίεση είναι η μήνυση (αυτό που απειλεί η Επιθεώρηση) ή τα ασφαλιστικά μέτρα (που συνεπάγεται δικαστική συνδρομή με αγωγή και αιτηση ασφαλιστικών μέτρων), μόνο στην περίπτωση όμως που ο εργοδότης πάει να κλείσει την επιχείρηση του και κινδυνεύεις να χάσεις τα λεφτά σου.

 60. Ευχαριστω που απαντησατε. θα προσπαθησω να ειμαι πιο κατατοπιστικος. Πηγαινουμε κανονικα στη δουλεια και δεν πληρωνομαστε.Οχι δεν προσφερουμε πλημελλεις υπηρεσιες. Εργαζομαστε κανονικα. Στην επιθεωρηση ισχυριζεται οτι εχει οικονομικο προβλημα κατι που δεν ειναι αληθεια επειδη μετα την προειδοποιηση της απολυσησ μας πηρε 2 καινουριους υπαλληλους.
  Ενα μηνα μετα τη προειδοποιηση θελησε να τα «βρουμε» δινοντας μας απο ενα μικρο ποσο για αποζημιωση ωστε να απολυθουμε αμεσα και να τελειωνει η υποθεση εκει. Εμεις δεν δεχτηκαμε και σαν «εκδικηση δε μας πληρωνει. Η επιχειρηση δε παει για κλεισιμο και αν καταλαβα καλα η λυση που μας προτεινεται ειναι μονο οταν ειναι για να κλεισει το μαγαζι. Ενω εμεις ψαχνουμε μια λυση να πληρωθουμε αμεσα.
  ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 61. πηγαινουμε κανονικα εργαζομαστε κανονικα .Απλα το κανει για εκδικηση επειδη πηγαμε επιθεωρηση εργασιας επειδη δεν μας πληρωνε. Για το θεμα της αποζημιωσης μας εκανε προταση να φυγουμε πιο μπροστα απο την κανονικη ημερομηνια παιρνοντας τη μιση αποζημιωση κανονικα αλλα οταν εφτασε η στιγμη να μας δωσει τα λεφτα μας εδινε λιγοτερα απο οσο συμφωνησαμε και μας εβαζε να υπογραψουμε για αυτα που συμφωνησα αρχικα. Η επιθεωρηση μας ειπε να τον μηνυσουμε αλλα να περιμενουμε να μαζευτουν και οι υπολοιποι μηνες. Αυτο δεν λυνει ομως τα προβληματα μας καθως δεν εχουμε πληρωθει. Ευχαριστω πολυ….

 62. Από αυτά που μου γράφεις υποθέτω ότι ο εργοδότης σας δεν είναι καθόλου σοβαρός ή έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ή και τα δύο.
  Ομως όσον αφορά την μη πληρωμή μισθού μπορείς να κάνεις μήνυση, είναι μεγάλη πίεση γιατί θα φαει φυλακή και θα πληρώσει πρόστιμο σχεδόν τα μισα λεφτά απο αυτά που θα σας χρωστάει.
  Ακυρότητα στην απόλυση όμως έχουμε μόνο στην περίπτωση που δεν σου πληρωσει την αποζημίωση (την μισή εν προκειμένω).
  Επίσης δεν βλέπω τον λόγο να φύγεις πιο νωρίς (εκτός και αν έχεις βρει δουλειά) με την ίδια αποζημίωση (πολλώ μαλλον με λιγότερη)

 63. δουλευω σε μια εταιρεια 7χρονια ,ο εργοδοτης μου ειχε κανει 3μηνη προειδοποιηση για απολυση εγγραφως , τωρα που εφτασε ο καιρος να απολυθω αλλαξε γνωμη , ποια ειναι τα δικαιωματα μου?
  μπορει εκεινος απλα να αλλαξει γνωμη και εγω ειμαι υποχρεωμενος να συνεχισω δουλευω (το ψυχολογικο κοστος δεν μετραει ) πως μπορω να συνεχισω να δουλευω σαν να μην συναιβει τιποτα , και ποιος μου λεει οτι στο μελλον δεν θα το ξανακανει? πωσ μπορω να ζησω σε αυτη την αβεβαιοτητα?
  παρακαλω απαντηστε μου ποια ειναι τα δικαιωματα μου , μπορω να απαιτησω την απολυση μου ?
  τελικα δεν μπορω να καταλαβω καθε φορα που θα θελει ο εργοδοτης θα μας κανει απολυση με προειδοποιηση και μετα θα το παιρνει πισω ? χωρις κανενα κοστος για εκεινον?
  σας το λεω γιατι το εχει κανει ηδη σε μια υπαλληλο της εδωσε την προειδοποιηση και μετα της ειπε να την σκισει και μετα απο μερικους μήνες παλι προειδοποιηση και στο τελος την απελυσε
  τον εργαζομενο δεν τον προστατευει κανενας νομος πανω σε αυτο το θεμα ?

 64. ΚΑΛΗΜΕΡΑ

  σε περίπτωση που κατα τη διάρκεια της προειδοποίησης απόλυσης βρεί κάποιος άλλη εργασία, μένει μόνο με τους 2 μήνες αποζημίωσης που παίρνει την ημέρα της έγγραφης ειδοποίησης (είναι σωστό αυτό ?), ή δικαιούται ολόκληρη τη ΜΙΣΗ αποζημίωση ?

  ευχαριστώ

 65. Δεν κατάλαβα καθόλου την ερώτηση. Δεν παίρνει κανείς αποζημίωση την ημέρα της προειδοποίησης και αν φύγεις μόνος σου κατά την διάρκεια της δεν παίρνεις καθόλου αποζημίωση

 66. Έλαβα 2μηνη ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ειδοποίηση απόλυσης στις 2/12/11 (εργάζομαι απο 8/4/08) με (φαντάζομαι) ημερομηνία απόλυσης τις 7/2/12. Φαντάζομαι γιατί όλα εχουν γίνει προφορικά μέχρι τώρα και δεν εχω δει ουτε υπογραψει κανένα χαρτί. Μάλιστα προφορικά πάλι στις 7/12/11 μου έδωσαν 2 εναλλακτικές: ή να φύγω την ίδια ημέρα που μου το είπαν ή να λάβω τους 2 μήνες ειδιποίησης και ήθελαν να τους απαντησω προφορικά πάλι τη Δευτέρα (Παρασκευή μου το είπαν).
  Έχει περάσει 1 μήνας και, εκτός ότι ψάχνω για δουλειά αλλού, αρχιζω να ψιλιάζομαι με τα λεγόμενά σας εδώ ότι ο εργοδότης μου δεν έχει ακολουθήσει τα τυπικά, δλδ δεν μου έχει παρουσιάσει κάτι εγγραφως. Εγώ ειχα μέινει με την εντύπωση ότι μετα τη λήξη της ειδοποίησης (στις 2/2/12) θα έπαιρνα τη μισή αποζήμίωση όπως προβλέπεται.
  Μπορώ να πατήσω στο γεγονός ότι δε μου έχει δοθεί τπτ εγγράφως και με αυτό το τρόπο να διεκδικήσω παραπάνω μήνα(ες) μισθού ή ακόμα και όλη την αποζημίωση?
  Ιδανικά εγώ θα ήθελα να φύγω και τώρα γιατί δεν υπάρχει το παραμικρό κίνητρο να δουλέψω εκεί και ως εκ τούτου πάω αργοπορημένος και φεύγω πρώτος, κάτι που σίγουρα δεν αρέσει στον εργοδότη μου άλλα ίσως να επιβαρύνει τη θέση μου (φαντάζομαι) αφού ίσως έχουν κάποιο επιχείρημα εναντίων μου.
  Πως θα μπορούσα να διαχειριστώ καλύτερα τη κατάσταση προς όφελός μου φυσικά?

 67. Η προφορική συζήτηση δεν έχει κάποια νομική ισχύ για την απόλυση γενικά.Δεν μπορώ να καταλάβω τα κίνητρα του εργοδότη σου αλλά δεν αποκλείεται να σου κάνει κάποια στιγμή την έγγραφη προειδοποίηση αλλά φυσικά π χρόνος θα αρχίσει να μετρά απο τότε και όχι απο την ημέρα της συζήτησης. Μπορεί απο την άλλη να ελπίζει ότι θα φύγεις μόνος σου.
  Εσύ προσωπικά πάντως έχεις 2 επιλογές ¨’η να φύγεις μόνος σου ή να περιμένεις να σε απολύσει (με ή χωρίς προειδοποίηση).
  Ενδεχομένως να υπάρχει και ΄τρίτη επιλογή. Να τα βρεις με τον εργοδότη σου και να συνεχίσεις να δουλεύεις.
  Κάτι άλλο που θα μπορουσες να κάνεις δεν υπάρχει γιατί προς το παρόν πλέον της συζήτησης ότι ΘΑ σε απολύσει δεν υπάρχει

 68. Καλημέρα,
  ενημερώθηκα ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ προχθές ότι τέλος του μήνα θα απολυθώ. Έχω κλέισει πάνω από 1 χρόνο όποτε δικαιούμαι 2 μήνες απόλυσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης καταλάβει την «βλακία» που έκανε και μου φέρει χαρτί προειδοποίησης για παράδειγμα αύριο ότι με απολύει στις 20 Φεβρουαρίου αντί για 1 Φεβρουαρίου, τί μπορώ να κάνω; Υπάρχει τρόπος να μην δεχθώ αυτή την προειδοποίηση; Για διευκρίνηση πάντως, στην προφορική ανακοίνωση έχω και μάρτυρες (αν μετράει αυτό σε περίπτωση που κινηθώ δικαστικά ή με καταγγελία στην Επιθεώρηση).

 69. Καλημέρα
  Το προφορικά όπως έχω πει δεν ισχύει για προειδοποίηση απόλυσης.Αν θελήσει να σου κάνει έγγραφη προειδοποίηση πάντως δεν μπορείς να μην την δεχθείς γιατί θα στην θυροκολλήσει στην πόρτα του σπιτιου σου, που είναι σαν να την παρέλαβες.Το ότι έχεις μάρτυρες για την προφορική προειδοποίηση δεν έχει κάποια αξία, γιατί είναι ανευ αξίας και η προφορική αυτή προειδοποίηση.
  Αν τελικά σου κάνει έγγραφη καταγγελία με προειδοποίηση να ζητήσεις το τελευταίο 15μερο άδεια για εξευρευση εργασίας.

 70. καλημερα
  πολυ χρησιμεσ οι συμβουλεσ σασ.Το ερωτημα μου ειναι πόσεσ φορεσ μπορει ο εργοδότησ να προειδοποιει εγγραφωσ για απολυση . Ισχυει μια προειδοποιηση για καθε χρόνο?

 71. Μπορείς να μου διευκρινήσεις τι εννοεις; Ρωτάς α)αν μπορεί να προειδοποιήσει εγγράφως έναν υπάλληλο ότι θα τον απολύσει, τελικά να μην τον απολύσει και μετά απο πόσο χρόνο μπορεί να τον ξανα-προειδοποιήσει ή
  β)Πόσες προειδοποιήσεις μπορεί να κάνει το χρόνο γενικά σε όλο το προσωπικό του;

  Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει απο τον νομοθέτη κάποιο όριο, όμως η άσκηση ενός δικαιώματος ελέγχεται αν είναι καταχρηστική.Δεν μπορείς να λες σε κάποιον κάθε λιγο και λιγάκι σε απολύω όχι δεν σε απολύω, σε απολύω δεν σε απολύω. Δεν μπορείς δηλαδή είτε να τον φοβίζεις είτε να τον απολύσεις από εκδικητικότητα (επειδή δεν σου έψησε καφέ για παράδειγμα). Αυτά ελέγχονται απο ένα δικαστήριο στο οποίο μπορεί να προσφύγει ο εργαζόμενος

  Στην 2η περίπτωση τα όρια απολύσεων είναι ίδια με τα ανώτατα όρια των απολύσεων που ορίζει ο νόμος σε μία επιχείρηση χωρίς να έχει σημασία αν η απόλυση εγινε με προειδοποίηση ή όχι.

  Αν εννοείς κάτι άλλο και το ξέρω πες μου.

 72. Καλημέρα , ευχαριστώ για την απάντησή σαs .
  Στο πρώτο σκέλοs αναφερόμουν .Aυτή την απάντηση μου έδωσαν και ο επόπτηs και ο δικηγόροs. Δυστηχώs οι εργαζόμενοι δεν έχουν πολλέs φορέs την οικονομική δύναμη και το ψυχικό θάρροs να προσφύγουν σε δικαστήρια και οι εργοδότεs το γνωρίζουν αυτό καλά.

 73. Καλή σαs μέρα και σαs ευχαριστώ για την απάντησή σαs. Στο πρώτο σκέλοs τηs ερώτησήs μου αναφερόμουν και με καλύψατε . Δυστηχώs οι εργαζόμενοι πολλέs φορέs δεν έχουν την οικονομική και ψυχική δύναμη για να προσφύγουν σε δικαστήρια και οι εργοδότεs το γνωρίζουν αυτό καλά .

 74. καλησπέρα, δουλεύω σε μία εταιρεία 25 έτη, μας έστειλε της 6μηνες προειδοποιήσης απόλυσης, την οποία δεν υπέγραψα. Μου την κοινοποίησε με δικαστικό κλητήρα, τώρα όμως θέλει να της ακυρώσει και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας αφού δεν έχω υπογράψει συνεχίζω κανονικά την εργασία μου? χάνω την αποζημίωση? τι κάνω?

 75. Γεια σας.
  1)Το ότι δεν υπογραψατε δεν σημαινει τίποτα απολύτως.Η υποχρέωση του ήταν να σας κοινοποιήσει την απόλυση σας και αυτό το έκανε -μετα την άρνηση σας να την παραλάβετε- με τον δικαστικό επιμελητή.
  2)Οπως μου τα γραφετε δεν μπορώ να καταλάβω αν το εξάμηνο έχει λήξει -ή πλησιάζει να λήξει- και σας ζητά να συνεχίσετε να εργάζεσθε ή απλώς ενω ειστε στο εξαμηνο, το ξανασκέφτηκε και το μετάνοιωσε. Σε κάθε περίπτωση είναι στο δικό σας χέρι.Η απόλυση ισχύει -δεν μπορεί να την ακυρωσει απο μονος του- και αν θέλετε μπορείτε, μετά την παρέλευση του εξαμήνου, να ζητήσετε την αποζημειωση που δικαιούστε και να αποχωρήσετε ή να ξαναπροσληφθητε στην ίδια επιχείρηση.Τώρα αν επιθυμείτε να συνεχίσετε να δουλεύετε -χωρίς απόλυση- είναι πάλι στο χερι σας, αρκεί να μην εκληφθεί ότι ξαναπροσληφθήκατε.

 76. ΜΑΡΙΛΕΝΑ
  Καλη σας μερα. εργαζομαι σε μια εταιρεια σχεδον 29 χρονια.Απο περισυ εχει ξεκινησει και μου κανει τροποποιηση συμβασης χωρις βεβαια να την υπογραφω εγω,εστω και αν την δουλευω γιατι ξερω οτι ειμαι υποχρεωμενη.Φετος μαζι με την τροποποιηση συμβασης δλδ να δουλευω 3 ημερες την εβδομαδα μου εδωσε και χαρτι προειδοποιησης απολυσης κατι βεβαια που ηθελα παρα πολυ γιατι δεν θα ηθελα να συνεχισω σε μια επιχειρηση που μετα απο τοσα χρονια σου φερεται ετσι…….πριν λιγα χρονια μας θεωρουσε στελεχη της και ξαφνικα…τελος παντων ,θα ηθελα να μαθω κατα ποσο μπορει να κανει και τα 2 ταυτοχρονα δλδ και τροποποιηση και προειδοποιηση απολυσης .Θα μπορουσα στο τελος της 6μηνης προειδοποιησης να ζητησω και τα υπολοιπα χρηματα απο την τροποποιηση συμβασης;Και η απολυση θα ειναι βαση του κανονικου μου μισθου πληρης απασχολησης;Ηθελα να ρωτησω και κατα ποσο μπορει να παρει πισω το οτι θελει να με απολυσει αλλα αυτη η απορια μου λυθηκε διαβαζοντας τα παραπανω σχολια….

 77. Καλησπέρα,δουλεύω σε μια εταιρεία,εδώ και 29 χρόνια.Τον Φεβρουάριο μου έκανε τροποποίηση σύμβασης,δηλαδή δουλεύω 3 μέρες την εβδομάδα και ταυτόχρονα μου έκανε και προειδοποίηση απόλυσης,αλλά μου είπε ότι θα με απολύσει εάν έχει λεφτά , αλλιώς θα με κρατήσει, ξέροντας ότι θέλω να φύγω μετά από αυτή την τροποποίηση που μου έχει κάνει….Εκείνο που θέλω να μάθω είναι αν στέκει νομικά να κάνει και τα 2 ταυτόχρονα,δηλαδή και τροποποίηση και προειδοποίηση απόλυσης και αν όχι,μπορώ να διεκδικήσω αναδρομικά την διαφορά των μισθών μου για αυτούς τους 6 μήνες μαζί με την αποζημίωση ; ευχαριστώ πολύ.

 78. Το ταυτοχρονα πως εγινε; Πρωτα η τροποποίηση και μετά απο λιγες ημερες η καταγγελία ή αντιστροφα;

 79. και τα 2 χαρτιά μου τα έδωσε την ίδια ημέρα,αλλά η τροποποίηση έχει ημερομηνία 10/2/2012 και η καταγγελία 13/2/2012.

 80. σας προειδοποιούμε και σας γνωστοποιούμε ότι ΘΑ καταγγελθεί η σύμβαση αορίστου χρόνου και ΘΑ παύσετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας………

 81. Είναι εξόχως προφανές ότι έκανε την τροποποίηση με μόνο γνωμονα να σου μειώσει τον μισθό και μετά να σε απολύσει ώστε να σε αποζημιώσει με το δυνατόν λιγότερα χρήματα.
  Αυτό λέγεται καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, αλλά αυτό δεν το αποφασιζω εγώ ή εσύ αλλά ενα δικαστήριο. Πρέπει να πας σε εργατολόγο δικηγόρο το δυνατόν συντομότερα γιατί υπάρχουν και προθεσμίες που φοβάμαι ότι ήδη τις έχεις χάσει.

 82. Πάντως και στην τροποποίηση σύμβασης και στην προειδοποιηση καταγγελίας σύμβασης
  (η οποία δεν έχει ημερομηνία ….6 μηνες?),αναφέρει ότι ο κανονικός μου μισθός είναι 1277€ μικτά.Κατόπιν αυτού εσείς πιστεύετε ότι με την τροποποίηση, που γράφει ότι τώρα δουλεύω Δευτέρα,Τετάρτη,Σάββατο έως 10/10/2012 και την οποία εγώ δεν έχω υπογράψει,θα μπορεί να μου κάνει μείωση της αποζημίωσης;

 83. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΔΕ ΜΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ,ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ Κ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΕΝΩ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.ΜΕ ΚΑΛΕΣΕ ΒΕΒΑΙΑ Κ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΔΕΧΤΗΚΑ,ΚΟΝΤΕΥΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…….ΤΙ ΝΑ ΠΩ?!ΕΠΙΜΕΝΩ Κ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΕΣΤΩ Κ ΜΙΣΗ!ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ?ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΣΙ,ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ,ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?

 84. Αυτή ειναι μια απλή περίπτωση ΑΚΥΡΗΣ απόλυσης. Που σημαίνει ότι πας σε ένα δικηγόρο και του κάνει αγωγή για άκυρη απόλυση, του ζηταει μισθούς υπερημερίας μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου. Ειναι ένας εφιαλτης για τον εργοδότη.Πες του εσύ ότι ετσι και δεν στα δωσει έχεις πάει στον δικηγόρο και θα δεις πως θα τα βρει αμέσως.

 85. Καλημέρα σας. Οι 15 μέρες στις οποίες αναφέρεστε είναι ημερολογιακές ή εργάσιμες?

 86. Καλημέρα. Αν η ημερομηνία πρόσληψης είναι 10.07.2010 για να καταγγείλει ο εργοδότης τη σύμβαση εργασίας με προμήνυση στις 30.06.2012 (δεν έχουν συμπληρωθεί δηλαδή δύο χρόνια ακόμη) , η υποχρέωση προειδοποίσης είναι ένας ή δύο μήνες? Τα δύο έτη θα συμπληρωθούν δηλαδή κατά την απόλυση . Νομίζω ένας αλλά θα ήθελα επιβεβαίωση.

 87. Αυτή είναι ωραία ερώτηση. Θα συμπαιράνω και εγώ απο τους ορισμους, ότι αφού η τακτική καταγγελία λαμβανει χώρα στην 2ετία (30/06) ειναι ένας μηνας.
  Επισης πριν γινουν οι τροποποιήσεις του νομου, αν κάποιος δικαιούτο 12 μηνες προειδοποίηση τι θα γινόταν, αφού στον χρονο επάνω θα άλλαζε ο χρονος προειδοποίησης.

  Αρα ειμαι σχεδόν σιγουρος ότι ισχύει ο ένας μηνας

 88. Δηλαδή τι γίνεται σε περίπτωση που τροποποιηθεί ο νόμος περί αποζημιώσεων και κάποιος διανύει το διάστημα προειδοποίησης; Αν δηλαδή σε έχει προειδοποιήσει νόμιμα πριν τέσσερις μήνες και μέσα σε αυτό το διάστημα αλλάξει η νομοθεσία και για παράδειγμα καταργηθεί η αποζημίωση (πράγμα πολύ πιθανό με τις καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία 3 χρόνια) τι γίνεται;

 89. Εκείνο που καταλαβαίνω απο πολλά σχόλια είναι ότι είναι δύσκολα κατανοητό ότι η προειδοποίηση απόλυσης ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗ (λέγεται τακτική απόλυση) και ισχυουν όσα ισχύουν την ημέρα της απόλυσης (δηλαδή της προειδοποίησης).Παραλλαγή της ίδιας ερώτησης θα μπορούσε να είναι «μου κάνει μείωση μισθού ενώ διανύω τον χρόνο προειδοποίησης».Αυτά απλά δεν ισχύουν

 90. ΕΝΩ ΔΙΑΝΥΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ 6ΩΡΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΙΝΑΚΑΣ?ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ?ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙ Σ’ΑΥΤΟΝ?

 91. Καλημερα σας. Μολις μου δωθηκε η 4μηνη προειδοποιηση απολυσης. Ειμαι υπαλληλος στη εταιρια 27 χρονια. Κατα το τετραμηνο αυτο δικαιουμε ενα δεκαπενθημερο για ανευρεση αλλης εργασιας?Ειναι ΑΚΟΜΑ υπωχρεομενη η εταιρια να μου το δωσει με αποδοχες? και ποτε μπορω να κανω χρηση της αδειας? Ευχαριστω

 92. Υ.γ. Γραφω ακομα επειδη το σχετικο με την αδεια θσχειε προ τριετιας. Υσχειει ακομα?

 93. Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικό με αυτό. Η κυριότερη αλλαγή που έγινε ήταν ο χρονος προειδοποίησης που έχει συρρικνωθεί κατά πολύ. Η 15μερη άδεια είναι πλέον σταγόνα στον ωκεανό για ενα εργοδότη.

 94. Η υποχρέωση για αδεια ισχύει ακόμα, ειναι με αποδοχές και την δικαιούσαι στο τελευταίο 15ημερο πριν λήξει η προειδοποίηση.

 95. Σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. Εχοντας διαβασει το αρθρο σου την ζητησα πολυ » χαλαρα» απο την διευθυνση και ρωτησε με την σειρα της τον νομικο και απαντησανε πως δεν δικαιουμαι καμια μερα αδεια με αποδοχες για να ψαξω για δουλεια. Το αφηνω ετσι θα παω σε δικηγορο και θα ακολουθησω τα βηματα που περιεγραψες στα πρωτα σχολια. Ευχαριστω.

 96. Σου εύχομαι καλή τυχη.
  Αν στο μέλλον θυμηθείς το ταπεινό μου site, κάνε μια ενημέρωση

 97. Σ ευχαριστω. Βεβαιως και θα το κανω και θα ενημερωσω. Και δεν νομιζω ενα site να ειναι ταπεινο οταν προσπαθει αφιλοκερδως να βοηθησει με μια συμβουλη η γνωμη καποιον σε μια απο τις πιο δυσκολες στιγμες της καριερας η της ζωης του. Μακαρι ολοι μας να ειχαμε τις γνωσεις σου και την ανιδιοτελεια σου και να καναμε το ιδιο.

 98. καλησπέρα. Έχω σε μια εταιρεία που δουλεύω 9 χρόνια παρά κάτι μήνες. Σήμερα με έγγραφο μου ανακοίνωσε ότι με προειδοποιεί ότι με απολύει σε 3 μήνες. Αυτό που θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει πρόβλημα 1. το να αργεί να με πληρώσει. 2. Κάποια μέρα να δουλεύω χωρίς να είναι μέσα στην σύμβαση κ 3. Να υπάρχουν περίπου 15 μέρες υπόλοιπο άδειας από τον προηγούμενο χρόνο που δεν μου έχει δώσει ακόμα. Υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης από μεριά μου. Η λόγω της προειδοποίησης δεν μπορώ να κάνω καμιά καταγγελία ώστε να αποζημίωθω κανονικά.

 99. Καλημέρα.
  1.Το να καθυστερεί (ας πουμε 15 μέρες) να σε πληρώσει δεν σου δίνει το πλεονέκτημα να κάνεις κάτι. Αν σε έχει απληρωτο 2 μηνες μπορεις να κάνεις ειτε επίσχεση εργασίας είτε μηνυση μεσω επιθεωρησης ή και τα δυο
  2.Αν δεν υποχρεουσαι να δουλέψεις κάποια μέρα, τοτε μπορείς να το αρνηθείς.
  3.Την μη χορηγηθείσα άδεια οφείλει να στην πληρώσει.
  4.Καταγγελία σύμβασης απο τον εργαζόμενο είναι η παραίτηση. Και μάλιστα σε πληροφορώ ότι τυπικά υπάρχει και νόμιμη προθεσμία.Σην περίπτωση σου θα έπρεπε μάλιστα να του δωσεις 1,5 μήνα περιθωριο.Στην πράξη οι περισσότεροι εργαζόμενοι ειδοποιουν 1-2 εβδομάδες πριν αλλά το νομιμο είναι το μισό του χρόνου προειδοποίησης που ισχύει για τον εργοδότη.

 100. λογικά αν κάνω μια τέτοια καταγγελία παραίτησης τώρα πιθανόν δεν θα δικαιούμαι αποζημίωση. ?
  Η άδεια του 12 μέχρι πότε έχει ισχύ ?
  Σε περίπτωση που πάμε στις 31 / 05 και γίνει η απόλυση εκτός από τους 2.5 μισθούς αποζημίωσης δικαιούμε κάτι άλλο? όπως πχ επιδόμα άδειας καλοκαιριού ? δώρο χριστουγεννων?

 101. H παραιτηση είναι παραίτηση.Κανείς δεν υποχρεουται να σε αποζημειώσει για αυτό.Για επίδομα αδειας και ΔΧ δικαιουσαι αναλογία, όπως πρέπει μεχρι να φυγεις να σου πληρωσει και την μη ληφθείσα αδεια.Επίσης διακιουσαι αυτο που διαπραγματευεται το άρθρο. Δηλαδή απο 16/05 μία άδεια ΜΕΧΡΙ 15 ημέρες για ανευρεση εργασίας που πρέπει να στην πληρωσει.

 102. Tatief καλημερα. Ζητω την κατανοηση σου για μια ακομα ερωτηση. Ενα μηνα μετα την τετραμηνη προμυνηση απολυσης που μου δωθηκε μου προτειναν να την σκισουμε κ να μειωσουν το μισθο μου 30%. Ετσι σκεφτομαι κερδίζω κατι παραπανω κ δουλευω καποιο καιρο. Απο την αλλη τι τους εμποδιζει σε 2-3 μηνες να μου πουν αλλα 20% μειωση η να μου ξαναδώσουν προμυνηση? Θα ηταν νομικα νόμιμο αυτο? ( την ηθικη την διαγραφουμε ) . Σ ευχαριστω πολυ.

 103. Γεια σου Κώστα.
  Απο όσο ξέρω στις ατομικές συμβάσεις εργασίας δεν μπορεις να πέσεις κάτω απο το κατωτερο όριο της ΕΓΣΣΕ, που ανάλογα με την περίπτωση είναι περίπου απο 634 ευρώ και λίγο πιο πάνω ανάλογα με την περίπτωση για τους πάνω των 25 ετών (που νομίζω ότι εισαι 25+)
  Προμήνυση ναι μπορεί να σου κάνει, αλλά όπως κάθε δικαίωμα ελέγχεται και αυτό για την καταχρηστικότητα του. Δηλαδή αν κρατήσεις ενα επικυρωμένο αντίγραφο της τωρινής προμήνυσης, και συνυπολογιστεί και η μείωση του μισθού, εύκολα ένας δικαστής θα καταλάβει ότι υπήρχε δόλος και θα βγάλει άκυρη την νέα καταγγελία εργασίας.

 104. Καλημερα σας. Ευχαριστουμε για το διαφωτιστικο site. Εχω μια ερωτηση. Χτες υπεγραψα συμβαση αοριστου χρονου με μειωση αποδοχων. Μπορει σε καποιο συντομο χρονικο διαστημα να με ξαναφωναξει για αλλη μειωτικη συμβαση? Ευχαριςτώ εκ των προταιρων

 105. Καλησπερα σας. Εχω μια ερωτηση. Προ δεκαημερου μου δωθηκε και υπεγραψα τετραμηνη προμυνηση απολυσης. Ο εργοδοτης χτες αλλαξε γνωμη και συμφωνησαμε να τις σκισουμε και να συνεχισω κανονικα την εργασια μου. Στην επιθεωρηση εργασιας ομως που εχει σταλει ηλεκτρονικα ειπαν πως δεν γινεται ακομα κι αν κανω υπευθυνη δηλωση γιατι η προμηνυση δεν μπορει να ανακληθει ακομα κι αν συμφωνουν και τα δυο μερη. Ειναι δυνατον κατι τετοιο? Ευχαριστω.

 106. Τυπικά για να κάνει ανάκληση πρέπει να στο πει την ίδια ημέρα που σου έκανε την προειδοποίηση.
  Αυτο ισχύει

 107. Καλημέρα…Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: ένας πολύ γνωστός μου δούλευε σε μια ο.ε 31 χρόνια..κάποια στιγμή αυτός πάνω στα νεύρα του λόγω μιας καταγγελίας στο ΙΚΑ τον απολύει προφορικά..ο δικός μου δεν έδωσε σημασία γιατί 31 χρόνια στην δουλειά όπως καταλαβαίνετε αυτά γινόντουσαν συχνά-εννοώ διαμάχες και λόγια- Τις επόμενες μέρες και ένα χρόνο μετά την απόλυση, όπου σημειωτέον όλο αυτό το διάστημα ο εργοδότης τον καθησύχαζε να μην ανησυχεί ότι θα βρουν μια λύση, χωρίς καμία αναφορά σε απόλυση του δηλώνει ότι εμμένει στην απόλυση που του έκανε ένα χρόνο πριν..τι μπορεί να κάνει τώρα?έμαθα πως η προθεσμίες είναι σύντομες για να κάνει κάτι δικαστικά..γνωρίζετε τι ισχύει???

 108. Καλησπερα!Εχω δεχτει προειδοποιηση απολυσης και ο εργοδοτης μου σημερα (7 μερες πριν την τελικη ημερομηνια) με ενημερωσε μεσω mail οτι ανακαλει αναφεροντας το εξης «Όπως γνωρίζετε η ανάκληση της απόλυσης θα πρέπει να γίνει με γραπτή αποδοχή από τον εργαζόμενο οπότε δεν χάνετε και τα δικαιώματα σας βάσει της σύμβασης που εχετε υπογραψει» και θελει απαντηση μεχρι αυριο. Επειδη σκοπευω να πω οχι και να μην υπογραψω θελω να ξερω αν διασφαλιζεται η αποζημιωση μου (η μιση τελοσπαντων). Επισης, σε οσους υπεγραψαν ισχυει σιγουρα το κειμενο στα εισαγωγικα. Καπου διαβασα οτι υπαρχει μια αποφαση Αρειου Παγου που δεν το αναγνωριζει και πρεπει να γινει νεα συμβαση, αν το καταλαβα σωστα. .

 109. Οταν σου ειχε δώσει την προειδοποίηση (πριν κάποιους μήνες) εγραφε μεσα στο κείμενο για ανάκληση της απόλυσης ή όχι?
  Σε κάθε περίπτωση ανάκληση γίνεται μόνο την ημέρα της κοινοποίησης της προειδοποίησης.
  Αρα αγνόησε τον.

 110. Δεν υπάρχει προφορική απόλυση.
  Οι απολύσεις είναι γραπτές.
  Λίγο «παιδική» μου ακουγεται αυτη η ιστορία οπως μου την εξιστορείτε.

 111. Όχι, δεν ανέφερε τίποτα για ανάκληση στο κείμενο της προειδοποίησης. Επειδή ακόμα δεν έχω απαντήσει, δεν ξέρω πως να σιγουρέψω ότι διασφαλίζεται η αποζημίωση μου. Δεν εμπιστεύομαι ιδιαίτερα την επιθεώρηση εργασίας. Τελικά το κείμενο στα εισαγωγικά ισχύει; Αρκετό καιρό μετά την προειδοποίηση, κάνει ανάκληση μέσω mail, λες ΟΚ και είναι όλα μέλι γάλα;;;
  Δεν μου ακούγεται νορμάλ..

 112. Δεν χρειάζεται να σιγουρεψεις κάτι. Σε έχει απολύσει, ανάκληση δεν ισχύει γιατί θα έπρεπε να στο πει την ημέρα της προειδοποίησης.
  Συγκεκριμένα ισχύει το εξής «Ανάκληση της καταγγελίας παράγει αποτελέσματα αν περιέλθη εις τον προς ον απευθύνεται προ της καταγγελίας ή συγχρόνως με αυτήν, άλλως δεν ανατρέπει τα αποτελέσματα της καταγγελίας και μόνον νέα σύμβαση μπορεί να καταρτισθή με τη συγκατάθεση του μισθωτού». Με άλλα λόγια ανάκληση δεν μπορεί να κάνει απο μονος του. Αυτο που γράφεις μέσα στα εισαγωγικά μου φαίνεται πονηρό αλλά αν δεν υπογράψεις δεν υπάρχει καμμία απολύτως επίπτωση. Αγνόησε τον.
  Η επιθεώρηση τι σου έxει πει;

 113. Η επιθεώρηση μου είπε ό, τι λες κι εσύ. Κάλεσα όμως, στο κεπεα και μου είπαν ότι πρέπει να περιμένω να δω αν θα με απολύσει την ημέρα που τελειώνει η προειδοποίηση και αν όχι, την επόμενη ημέρα πρέπει να πάω κανονικά στη δουλειά. Αυτό είτε έχω συμγωνήσει στην ανάκληση, είτε όχι.Εξακολουθώ δηλαδή να είμαι έρμαιό του..Τέλεια!

 114. Καλημερα tatief. Θα μπορουσα να ερθω σε επαφη μαζι σου? Σχετικα με το προ καιρου θεμα που εχω αναφερει. Το e-mail μου πιστευω πως φαινεται. Ευχαριστω.

 115. Kalimera Kurie Tatief!Mia erotisi parakalo:mporei o ergodotis na mou epibalei na paro olokliri tin adeia mou stin periodo prominiseos i oxi?Exo parei idi 11 meres k exo upoloipo alles 10,alla thelo na paro toulaxiston ena dekaimero apo auto pou dikaioumai gia euresi ergasias!Stin apozimiosi dikaioume extra k to epidoma adeias sosta?Eyxaristo poli,eisai poli kalos stin douleia sou k stis apantiseis sou

 116. καλησπέρα .
  έχω σχεδόν 9 χρόνια σε μια εταιρεία. Ό εργοδότης μου έδω κ 2 μήνες μου έχει κάνει προειδοποίηση απόλυσης.
  Έχω υπόλοιπο15 μέρες άδεια από το 2012 κ δεν έχω πάρει τίποτα από το 2013. Του είχα πει πριν ένα μήνα να μου εξόφλησει τις 15 μέρες του 12. Μου είπε ότι θα κάνουμε συνολικό ταμείο στο τέλος μήνα που με απολύει.
  Σήμερα αλλάξε γνώμη για λόγους οικονομικούς κ μου είπε να με βγάλει σε άδεια από αρχές εβδομάδας . Για να μην μου την πληρώσει.
  Εγώ κάτι τέτοιο δεν το θέλω.
  Υπάρχει κάποια λύση ?
  Μπορώ να αρνηθώ να μην μου δώσει άδεια κ να την πληρωθω τέλος μήνα που με απολύει?
  Μπορώ να πάω στον εποπτη κ να επικαλεστω την ειδική άδεια ανεύρεσης εργασίας 15 ημερών που αναφέρεται παραπάνω ?
  ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων !!!!

 117. Καλησπέρα κ πάλι. 
Δυστυχώς δεν βρήκα άκρη στην επιθεώρηση εργασίας σήμερα. Απόλυομαι τις 31 του μήνα όπου λήγει η προειδοποίηση. 
Έχω υπόλοιπο 40 ημέρες άδεια από το 12 κ το 2013 μαζί. 
Τους εξήγησα ότι ο εργοδότης μου με έχει βγάλει σε άδεια από σήμερα. Κ ότι δεν θα ήθελα να πάρω την κανονική άδεια αλλά να κάνω χρήση της άδειας για ανεύρεση εργασίας των 15 ημερών. Εξων ότι δεν γνώριζαν παντελώς τι είναι η συγκεκριμένη άδεια. Όταν διάβασαν τα συγκεκριμένα άρθρα που τους ανέφερα . Μου είπαν αν κατάλαβα καλά ότι δεν είναι αποσαφηνισμενα κ ότι έχει τροποποιηθεί κ στα τροποποιημένα δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα.

 118. Να επιμείνεις να κάνουν δελτίο εργατικής διαφοράς.Εκεί μπορούν να γράψουν και την δική τους άποψη και του εργοδότη σου και την δική σου. Είναι υποχρεωμένοι.
  Να το κάνεις πάραυτα

 119. Είναι υποχρεωμένος να σου δωσει άδεια για ανευρεση εργασίας ΜΕΧΡΙ 15 ημέρες στο τελευταιο 15ημερο πριν την λήξη της προειδοποίησης.
  Τις υπόλοιπες μέρες μπορεί να στις δώσει άδεια και όσες δεν προλαβαίνει να στις πληρώσει

 120. tatief καταρχήν ευχαριστώ πολύ . Έν συνέχεια πως μπορώ να κερδίσω κάτι με όλα αυτά ? Αφού συγνώμη κιόλας μου το παίζουν κινέζοι και επιθεώρηση και εργοδότης. Εγώ λογικά τις 16 θα έπρεπε να βγω με την συγκεκριμένη άδεια εύρεσης εργασίας. Αλλά δεν με βγάζει κανένας !!! Δηλαδή για ένα τέτοιο θέμα που είναι καθαρό δικαίωμα του εργαζόμενου που απολύεται με προειδοποίηση απ ότι λες κ δεν έχω κανένα λόγο να μην το πιστέψω , διότι είσαι πολύ έγκυρος κ αξιόπιστος θα πρέπει να χρησιμοποιήσω δικηγόρο σίγουρα κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Σίγουρα οι μέρες περνάνε κ δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω ??

 121. Γιωργο, Κανε δελτιο εργατικης διαφοράς που να λέει ότι ζητουσες αδεια για εξευρευση εργασίας και δεν σου δόθηκε (καντο ομως συντομα πριν λήξει η προειδοποίηση) και μετά πήγαινε σε δικηγόρο να διεκδικήσεις ακυρότητα της απόλυσης. Αν δεν προλαβαινει η επιθεωρηση να κανει το δελτιο εργατικης διαφορας (να τους πιεσεις διοτι πες τους λήγει η προθεσμία της απολυσης) να πας σε δικηγόρο να κανεις εξωδικο και μετά αγωγη για ακυρη απόλυση

 122. καλησπερα
  ειμαστε 4 υπαλληλοι που μας κανανε καταγγελια απολυσης τετραμηνης προειδοποιησης η οποια ληγει 31.05.2013.Ζητησαμε με αιτηση στην εταιρεια την χορηγηση 15 ημερων αδειας εξευρεσης εργασιας(απο 17.05.2013 εως 31.05.2013) ,την οποια αρνηθηκαν να μας δωσουν και μας χρεωνουν κανονικη αδεια την οποια μας οφειλουν.Πηγαμε στη επιθεωρηση εργασιας καθως επισης και σε δικηγορους ,οι οποιοι εχουν αγνοια για την αδεια ευρεσης εργασιας.Θελουμε να κανουμε το δελτιο εργατικης διαφορας και να συνεχισουμε με εξωδικο και αγωγη.Δεν μπορουμε να βρουμε καποιον να το αναλαβει εδω στην επαρχια(ΘΕΣΣΑΛΙΑ) ,υπαρχει καποιος ειδικος που μπορει να αναλαβει την υποθεση μας;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

 123. Εχω μια μικρή απορία πως γινεται και οι 4 υπάλληλοι να έχετε όλοι τον ιδιο χρονο προειδοποίησης, αλλά επι της ουσίας : Σας απαντησαν γραπτως στην αίτηση σας ότι δεν σας δινουν την άδεια ή προφορικώς. Το μείζων αυτή τη στιγμή ειναι να έχετε στα χέρια σας ένα εγγραφο που να αποδεικνύει ότι ζητησατε τις 15 μερες αδεια και αρνηθηκαν να σας την δωσουν (πλην της μαρτυρίας του ενός προς τον άλλον). Αν δεν έχετε ζητηστε απο την επιθεωρηση να κάνετε δελτιο εργατικής διαφοράς (ταχιστα όμως μεσα στην εβδομάδα) αλλιώς βρητε ενα δικηγορο εκει και ζητηστε του να κάνει εξωδικο (ασχετα αν το ξερει η όχι το θεμα).Μετα θα έχετε όλο το χρτόνο να ψάξετε για δικηγόρο για να κάνετε την αγωγή. Να βρειτε αυτη τη στιγμη δικηγόρο στην Αθηνα και να αρχισετε τα ε-μαιλ και τα τηλεφωνήματα και να ψαχνει (ο δικηγόρος) να βρει δικαστικό επιμελητή (στην θεσσαλία) να κοινοποιήσει εξωδικα θα ήταν χασιμο χρόνου (γιατί δεν προκειται να αφησει τις δουλειες του για να ασχοληθει με ενα εξωδικο τόσο άμεσα που να προλάβει τους χρονους που εξυπηρετουν αυτό το σκοπό που συζητάμε)

 124. Ευχαριστουμε για την αμεση απαντηση στο θεμα μας
  Και οι 4 προσληφθεικαμε 31.05.2013 . .Το υποκαταστημα στην περιοχη το εκλεισε-κλεινει μεσα στις μερες του μηνα.Μας απολυουν την ιδια ημερομηνια.
  Υπαρχει καποιο προβλημα να μην δινουν την αδεια ευρεσης εργασιας ; Την ζητησαμε με e-mail 16.05.2013.Ο λογιστης απαντησε οτι θελει χρονο και θα ενημερωσει για την εγκριση τους στις 17.05.2013 το μεσημερι. Τελικα βλεποντας οτι δεν απαντησε ακομη,του στελνω το αρχικο e-mail στις 17.05.2013 (περιπου στις 3 το μεσημερι) γραφοντας :τυχον μη απαντηση στις αιτησεις θα θεωρηθει ως αρνηση . Μετα απο λιγα λεπτα επικοινωνησε ο λογιστης τηλεφωνικα μαζι μου και ειπε οτι θα χρεωσει κανονικη αδεια.Του ζητησα να απαντησει με e-mail και μου δικαιολογηθηκε οτι επειδη δεν ειναι στο γραφειο θα το κανει στις 20.05.2013.
  Εχουμε πελαγωσει τι κανουμε ;

 125. *Συγνωμη η ημερομηνια προσληψης ειναι 31.05.1995 και οχι 31.05.2013 που εγραψα κατα λαθος.

 126. Απο ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν στην δίνει απλά δεν το ξερει το θέμα.Και γιατι να το ξερει εξάλλου. Λογιστικά ειναι υποχρεωμενος να ξερει και όχι νομικά, εδώ λες ότι δεν το ξερουν δικηγοροι το θέμα.
  Πιεσε τον και νομιζω ότι θα σας στην δωσει.Η κανονικη αδεια πες του χαιρετίσματα ο νομοθετης την έδωσε για να ξεκουραζόμαστε και όχι για να βρισκουμε δουλειά. Αλλη η μια αδεια και άλλη η άλλη.

 127. Καλησπέρα και πάλι. εννοείται ότι δεν μπόρεσα να βγάλω καμιά άκρη με την άδεια των 15 ημερών . Απλά θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Την παρασκευή είναι η μέρα απόλυσης μου . Είχα 15 ημέρες περσυνης άδειας και 25 ημέρες φετινής. Ό εργοδότης μου , μου έδωσε 15 ημέρες κάνονικης άδειας. εδώ κ 10 μέρες μου έλεγε να πάω να υπογράψω για τις ημέρες αυτές που πήρα. Όταν πήγαινα όλο το βιβλίο να εξαφανίζεται , όταν εμφανιζόταν το βιβλίο να μου λέει ότι δεν το έχει συμπληρώσει ακόμα ο λογιστης του. Όλο τέλος πάντων κάτι περίεργα. Κ η στάση του μου βγάζει ότι ψάχνει να βρει κάποιο τρόπο να γλυτώσει κ τις άδειες που μου έχουν απομείνει ώστε να μην τις πληρώσει. εγώ ρωτάω : είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να μπορέσει να συμβεί χωρίς εγώ ο ίδιος να έχω υπογράψει ? Γενικά τι πρέπει να προσέχω στην ημέρα απόλυσης μου ?? Ευχαριστώ για ακόμα μια φορά !!!

 128. Απλά δεν θα υπογράψεις ότι πήρες κάτι οου ΔΕΝ το έχεις παρει. π.χ. δεν θα υπογράψεις ότι πήρες χρήματα που δεν εχεις πάρει, άδεια που δεν εχεις πάρει κλπ. Θα υπογράψεις μόνο για πραγματα που εχεις πάρει.Αν τωρα στο κείμενο γράφει «..και ουδεμία πλέον απαιτηση έχω…», θα συμπληρώσεις δίπλα «με την ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος μου», έτσι για πλεονασμό γιατί τα εργατικά είναι αναγκαστικου δικαιου, δηλαδή δεν ισχύει καμμία εγγραφη ή προφορική παραιτηση απο δικαίωμα.

 129. Καλησπέρα. Tatief οκ έγινε η απόλυση. Αλλά ο εργοδότης μου θέλει να μου τα δίνει λίγα λίγα. Εννοείται χωρίς να έχουμε υπογράψει κάτι τέτοιο. Λόγω του ότι με κάποια παιδιά που είχε απολύσει μεταξύ τους τα είχαν κανονίσει κ εδώ κ ένα χρόνο τους αποζημίωνει ….. δινοντας τους λίγα λίγα !!! Εγώ του είπα κάτι τέτοιο με εμένα δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ . Κ αρχής γενομένης του εξήγησα ότι από εβδομάδα έχει χρέος να μου βάλει την μη ληφθείσα άδεια κ το επίδομα. Αν κ έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα. Μου είπε ότι δεν έχει λεφτά κ κάτι τέτοια και είπε ότι μάλλον θα τα βάλει από δευτέρα. Όταν φτάσαμε στο θέμα της αποζημίωσης μου είπε ότι σκέφτεται να με έχει εξόφλησει μέχρι τέλος του χρόνου. Του είπα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση . Κ τα θέλω κανονικά όπως προβλέπεται. Εκεί στραβωσε κ μου είπε τρέχα να τα πάρεις από τα δικαστήρια να περιμένεις 7 χρόνια κ αν τα πάρεις κ να σου φάνε τα λεφτά οι δικηγόροι . Θέλω να ρωτήσω όντως μπορεί να έχουμε τόσο μακροπρόθεσμη διαμάχη αν πάρουμε τον δρόμο των δικαστηρίων?? Κ γενικά τι μπορώ να κάνω αν συνεχίσει το ίδιο βιολί ? Βέβαια έχω κ ένα άλλο πρόβλημα ότι ήδη έχω βρει εποχιακη δουλειά ναυαγοσωστης κ σίγουρα δεν θα με βολεύουν οι ώρες για δικαστήρια. Δεν θέλω όμως σε καμία περίπτωση να χαριστω σε χρόνο αποζημίωσης !! Τι προτείνεις ??

 130. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!ΕΛΑΒΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΛΗΞΗ ΤΗΝ 15/08/2013.ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΦΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ 8,5 ΕΤΗ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΟΜΩΣ ΑΠ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ,ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΚΙΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΙΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΞΑΝΑ Η ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ!ΕΓΩ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΑΝ ΑΡΝΗΘΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΝΩ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ!ΡΩΤΗΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΟΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ!ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ??ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ?ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!!ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΟΣΤΑΡΩ ΜΗΠΩΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ!

 131. Δικαιωμα ανάκλησης έχει μονο στην περίπτωση που στο λέει -εγγραφως- την ημέρα που σου κοινοποίησε την απόλυση με προειδοποίηση.

 132. 3/1/2014 ο εργοδοτης μου γνωστοποιησε εγγραφως απολυση με προειδοποιηση με τελευταια ημερα εργασιας την 3/5/2014. Βεβαια με μια κολλα Α4 για την οποια μου ειπαν στην επιθεωρηση εργασιας οτι δεν εχει καμια ισχυ αν δεν την κοινοποιησει στον ΟΑΕΔ εντος 8 ημερων. Εγω εχω βρεί ήδη αλλού εργασία και θελω να αποδεσμευτω απο τωρα αν ειναι δυνατον χωρις να χασω δεδουλευμενα που μου οφειλει (2 μηνες) και την νομιμη αποζημίωση μου μετα απο 11 χρονια συνεργασιας. Πως μπορω να το κανω χωρις παραιτηση κ ει δυνατον να παρω ολοκληρη την αποζημιωση μου κ οχι την μιση??? Μου οφειλει 6 μερες αδεια απο το 2013. Ενας τρόπος που σκεφτηκα ειναι να ζητησω την αδεια μου (25ημερες για το 2014 κ 6 του 2013) συν τις 15 για ανευρεση εργασιας ή να προχωρησω σε επισχεση εργασιας ή κ τα δύο. Ειναι υποχρεωμενος να μου δωσει την παραπανω αδεια η μπορει να αρνηθει με δικαιολογια οτι θα μου τις πληρωσει??? Τα δεδουλευμενα 2 μηνων ειναι αρκετα για επισχεση???? Ξερω οτι η εταιρια αργα η γρηγορα θα κλεισει (ισως κ πριν τις 7/5) κ ισως μπλεξω….κ ξερω οτι εκτος απο την 1η δοση της αποζημειωσης δεν προκειται να μου δώσει τπτ παραπανω γιατι θα επικαλεστεί αδυναμία κ θα πρέπει να κινηθώ δικαστικά. Βοηθησε με σε παρακαλω δίνοντάς μου την συμβουλή σου….

 133. Καλησπέρα,

  3 ερωτήσεις έχω.

  1. Μπορεί να γίνει προειδοποίηση απόλυσης μέρα κατά την οποία βρισκόμουν σε άδεια ;

  Επειδή είχα πει στην υπεύθυνη ότι δεν θα την υπογράψω (να δώσω κανένα μεροκάματο στους δικαστικούς επιμ.) μου έφερε το επιχείρημα ότι εφόσον δεν θα την υπογράψω να μου τη στείλει τη μέρα της άδειας μου με δικ. επιμ.
  Παρόλα αυτά προτιμώ να προειδοποιηθώ τη μέρα που θα επιστρέψω στη δουλειά.

  Έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό ;
  Αν το κάνει τι γίνεται ;

  2. Τι διαφορά έχει η προειδοποίηση απόλυσης με τη καταγγελία της σύμβασης και η καταγγελία της σύμβασης με τη λύση της σύμβασης ;
  Το ρωτάω αυτό γιατί στους νόμους που παρέθεσες αναφέρει 15 μέρες πριν τη λύση της σύμβασης πρέπει να γίνει καταγγελία της σύμβασης. Φαντάζομαι εκεί πατάς για το 15ήμερο της άδειας. Για να το συνδυάσουμε με τον άλλο νόμο η καταγγελία συνιστά λόγω πέρα της αιτιότητας του εργαζομένου για να μην μπορεί να εργαστεί οπότε και αξιώνει το μισθό του ;

  Είναι λίγο θολό νομίζω.. ίσως να φταίω και γω βέβαια..

  Θέλω να βρώ κάτι να μην πάω στη δουλειά γιατί είναι βασανιστικό να περπατάς το πράσινο μίλι της απόλυσης.

  Ευχαριστώ πολύ και μπράβο για τη δουλειά και την υπομονή με μας τους «άσχετους».

  Υ.Γ. Πολύ χρήσιμο άρθρο… και είναι καλό να «ξεστραβωνόμαστε» !! έχει κάποιος κάνει χρήση του 15ημέρου με αυτό το τρόπο εδώ ;

 134. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10/05/2010.ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ 3/4/14 ΜΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΜΥΝΗΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΕΧΩ 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.1)ΕΓΩ ΚΛΕΙΝΩ 4ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ 10/5 Η ΠΡΟΜΥΝΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ .ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΠΡΟΜΥΝΗΣΗ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΩ;ΕΡΩΤΗΣΗ 2)ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΝΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;ΚΑΙ3)ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ;ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΔΩΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

 135. Niko,
  1)Δεν μπορεί να σε απολύσει ενόσω είσαι σε άδεια. Η απόλυση είναι άκυρη σε αυτη την περίπτωση. Η ακυρότητα επιφέρει μισθους υπερημερίας και επαναπροσληψη, αλλά γίνεται με δικαστική συνδρομή.

  Απο εκει και κάτω μου τα λες λίγο μπερδεμένα. Στο κυριο άρθρο δεν γραφω κάτι τέτοιο που λες με τις 15 μέρες. Θέλεις να μου πεις σε ποιο σημειο το διάβασες;

 136. 1)Οποτε και να σε απολύσει (εννοειται στο επόμενο διαστημα), η προειδοποίηση θα εχει δίμηνη διάρκεια απο την ημερομηνία προειδοποίησης. Αρα αν 15/04 θα ειναι 15/06, αν 20/05 θα ειναι 20/07 κ.ο.κ.
  Πρακτικά του ειναι αδιαφορο ποτε κλείνεις τα 4 χρονια πλέον, αν ήθελε να γλυτωσει αποζημείωση έπρεπε να το κανει νωριτερα.
  2)Φυσικά και μπορεί να σου δωσει την άδεια που σου χρωστάει, όπως ειναι και δικαιωμα σου 15 μερες πριν την λήξη της προειδοποίησης να του ζητήσεις 15 μερες άδεια ακόμα για να βρεις εργασία -πληρωμενη εννοειται.
  Δωρο Χριστ. υποχρεουται να σου δωσει ένα ανάλογο κλάσμα ημερών για τις ημερολογιακες ημέρες εργασίας (ή αδείας) που εχεις μετά την 30/04. Συγκεκριμένα 2 μεροκάματα για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες.
  Η υποχρεωση του αυτη ειναι τα Χριστουγεννα.

 137. Καλημέρα,
  έλαβα και εγω προμύνηση μετα απο την αρνηση υπογραφης της νεας συμβασης μειωσης του μισθου. Ρωτησα για τις 15 μερες αδεια μου τον εργοδοτη και ειπαν ειναι στη δικαιοδοσια του εργοδοτη να τις δωσει και ο συγκεκριμενος δεν τις δινει. Πηρα τηλεφωνο στην επιθεωρηση, ρωτησα και μου ειπαν δεν τις περνεις ολες μαζι τις μερες αλλα μεμονομενες… ρωτησα αν υπαρχει νομος να εκτυπωσω δεν τον ηξεραν ειπε να το βρω στο ιντερνετ. Η εντυπωση που μου εδωσαν στην επιθεωρηση ηταν οτι δεν ηταν σε καμια περιπτωση ενημερωμενοι.το μονο που μου ειπαν μετα ηταν να παω απο την επιθεωρηση να κανω καταγγελια.Τελικατι γινετι με το θεμα της αδειας μεμεονομενα οι ολες μαζι ? και αν τελικα τις απαιτησω και δεν το δεχτει ο οεργοδοτης αναγκαστικα θα παω δικαστικως?

  ευχαριστώ εκ των προτέρων

 138. Οπως κατ’ επανάληψη εχω γραψει την αδεια την δικαιουσαι το τελευταίο 15ημερο πριν λήξει η προειδοποίηση. Δεν απόκειται στην καλοσύνη κανενός.
  Είναι όντως μέχρι 15 μερες, αλλά εσύ θα πεις ότι επειδη ειναι δύσκολη η εποχή θελεις να πας πορτα πορτα καθε μερα για όλο το 15μερο στις επιχειρησεις για να βρεις δουλειά.Εκτος και αν εισαι τυχερη και βρεις αμεσως δουλειά.
  Κανε μια καταγγελία και αν δεν στην δώσει -αυτο ειναι λαχείο- τοτε θα πας δικαστικώς, όχι για να παρεις τις 15μερες, αλλά για ακυρη απόλυση και αποζημειωση

 139. Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν ο εργοδότης μετανιώσει την τετράμηνη προειδοποίηση μπορεί να ακυρωθεί με κάποιο τρόπο??? Εμένα ενώ μου έκανε τετράμηνη η οποία λήγει 30-11-2017, αλλά δεν θέλει να με διώξει τελικά και απο την αρχή μου είχε πεί ότι αν έρθει η ώρα λογικά θα την ακυρώσει. Γίνετε??

 140. Συγγνωμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά δεν ειχα παρει ειδοποιηση στα e-mail μου για το σχολιο.
  Μονο αν το θελετε εσείς μπορει να γινει αυτο, αλλιως ειναι υποχρεωμενος να σας πληρωσει την αποζημιωση που δικαιουστε και να σας απολύσει.
  Η προειδοποιηση ειναι απολυση (τακτικη απολυση λέγεται) δεν ειναι ένα χαρτι «να ’χουμε να λέμε»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s